Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Δικογραφία για ΕΛΣΤΑΤ: Ενδεχόμενες ευθύνες Παπανδρέου - Οργή ΠΑΣΟΚ!


Ενδεχόμενες ευθύνες του τέως πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης
περιλαμβάνει η δικογραφία για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία διαβιβάστηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να αποσταλεί στη Βουλή, προκειμένου να την ερευνήσει καθώς αφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Να σημειωθεί ότι η δικογραφία για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) που απεστάλη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, φέρει την υπογραφή του Οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Η ανακοίνωση των στοιχείων της δικογραφίας, προκάλεσε έκρηξη στο ΠΑΣΟΚ! Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ζητά από τον πρόεδρο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, να πάρει μέτρα σε βάρος του οικονομικού εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας την πράξη του «καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα»!


Η υπόθεση

Η διερεύνηση της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ προέκυψε όταν πρώην μέλη της διοίκησης του κατήγγειλαν και στην συνέχεια κατέθεσαν ότι το έλλειμμα του 2009 (Σ.Σ: που μας οδήγησε στον δανεισμό από την τρόικα) διογκώθηκε τεχνητά.
Η εκκίνηση της υπόθεσης, για την οποία κατατέθηκαν και πολλές ερωτήσεις στη Βουλή, έγινε όταν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά, είπε ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε σκοπίμως και από το 12% πήγε στο 15,5% για να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα. Η κ. Γεωργαντά απέδωσε αυτήν την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνεννόηση ανάμεσα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Α. Γεωργίου, με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, αφού, όπως είπε η κ. Γεωργαντά, «μας είχε απαγορέψει να μιλάμε ακόμη και στους υπαλλήλους».

Από την πλευρά του, ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όσο και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, ο οποίος παραμένει στη θέση του, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί διόγκωσης του ελλείμματος.
Καταγγελίες για το έλλειμμα του 2009, έχει κάνει, μέσω υπομνήματός του, στην εισαγγελία και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ότι του έκλεψε υπηρεσιακά στοιχεία από το προσωπικό ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.


ΠΑΣΟΚ: Καταγγέλλει «οργανωμένη παρέμβαση» από Πεπόνη και ζητά μέτρα!

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αφού για δεύτερη φορά οι «καταγγελίες» των δύο οικονομικών Εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός», ο κ. Πεπόνης επανέρχεται για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της.
Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

ΝΔ: Εγείρονται μείζονα πολιτικά ζητήματα

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το γεγονός ότι ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης απέστειλε, σήμερα, προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. εγείρει δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα, καταλυτικής σημασίας για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.
• Το πρώτο, αφορά στην ουσία της διερευνόμενης υπόθεσης. Στις καταγγελίες, δηλαδή, μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για αυθαίρετη –κατά το φθινόπωρο του 2010- αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, κατόπιν πιέσεων του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Αναθεώρηση που αποτέλεσε συνέχεια του αρχικού φουσκώματος του ελλείμματος από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Και είχε ως συνέπεια την περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας της χώρας μας, την επιβολή ακόμη πιο επώδυνων μέτρων και την εξώθησή της σε κατάσταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
• Το δεύτερο, αφορά τις καταγγελίες των Οικονομικών Εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους. Υπενθυμίζεται ότι, ενώ οι δύο Εισαγγελείς είχαν προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκδηλώθηκε απόπειρα παραμερισμού τους, με την κατάρτιση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο νομοθετικής ρύθμισης, που απέβλεπε δήθεν στην αναβάθμιση του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα.

Μετά τις σχετικές καταγγελίες των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων, ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα και, μόλις χθες, εκδηλώθηκε νέα απόπειρα απομάκρυνσής τους, με το ερώτημα “εάν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους”, το οποίο έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε την ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».


http://www.eklogika.gr/news/7643