Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Δ.Ψωμιάδης: 'Η απορρόφηση των πόρων, ανάσα ανάπτυξης'. Στο 38,8% η απορροφητικότητα του Ε.Π.'Μακεδονία-Θράκη' του ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Στο 38,8% έφτασε η απορροφητικότητα για το β’ εξάμηνο του 2011 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονία-Θράκη», που αποτελεί κομμάτι του ΕΣΠΑ 2007-2013, στην Περιφέρεια Κεντρικής
Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΚΜ, από τα 298 έργα, προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ που διαχειρίζεται η υπηρεσία, τα 41 έργα εντάχθηκαν στο β΄εξάμηνο του 2011, με προϋπολογισμό 140,1 εκατομμύρια ευρώ.
«Η απορρόφηση των κονδυλίων είναι ανάσα ανάπτυξης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που κερδίζει το στοίχημα της εξωστρέφειας, αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ. Δεν αφήνουμε να χαθεί ούτε ευρώ! Παρ’ όλο που η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου μεταβίβασε την αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ στην αιρετή Περιφέρεια, έξι μήνες μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση και προετοιμασία, εμείς ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις προκλήσεις με στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας», τόνισε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης.
Από την έναρξη του Ε.Π. «Μακεδονία-Θράκη» 2007-2013 μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα συνολικά 6.409 έργα, με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης ύψους 2,36 δις ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη του Ε.Π. για όλη την ΠΚΜ ανέρχεται σε 2,09 δις ευρώ και οι πληρωμές για το 2011 ανήλθαν σε 181,4 εκατομμύρια ευρώ, που «μεταφράζονται» σε απορροφητικότητα κονδυλίων ύψους 38,8%.
«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας, παραμένουμε συνεπείς και προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας πως θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να απορροφήσουμε και τους υπόλοιπους διαθέσιμους πόρους του αναπτυξιακού εργαλείου που λέγεται ΕΣΠΑ. Η σωστή διαχείριση του ΕΣΠΑ είναι η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη της Περιφέρειας», υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης. Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης έκανε ξεχωριστή αναφορά στην επιτυχημένη διεξαγωγή σειράς ενημερωτικών συναντήσεων για το ΕΣΠΑ, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων της ΠΚΜ, με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για τα ενταγμένα και τα υπό ένταξη έργα.
«Η ελληνική περιφέρεια δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση! Με τη δική μας αμέριστη στήριξη, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Κεντρικής Μακεδονίας διαχειρίζεται με συνέπεια και επιτυχία τους πόρους του Ε.Π. Μακεδονίας-Θράκης για το ΕΣΠΑ, συντονίζοντας όλα τα υπό εξέλιξη έργα και εντάσσοντας όλες τις ώριμες προτάσεις για νέα έργα», κατέληξε ο κ. Δ. Ψωμιάδης.