Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Στηρίζουν Παπαδήμο, διαφωνούν στα πάντα! Προς νέα συνάντηση πολιτικών αρχηγών


Και νέα σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της επόμενη εβδομάδας,
καθώς η χθεσινή, κατέληξε σε… κόντρα μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ), ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνάντηση δεν προέκυψε συμφωνία για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης. Οι κύριοι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, έδωσαν, πάντως, το πράσινο φως στον κ. Παπαδήμο να προχωρήσει αν θέλει σε ανασχηματισμό.

Ωστόσο, όταν ο κ. Παπαδήμος μοίρασε ένα κείμενο για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί η κυβέρνηση, προέκυψε ένταση μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ για διγλωσσία και κάλεσε τον κ. Σαμαρά να τιμήσει τη συμφωνία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να απαντήσει σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ: «Σε ενημερώνω ότι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν όλοι το πολυνομοσχέδιο».

Ο κ. Παπαδήμος, μοίρασε στους τρεις αρχηγούς και ένα non paper με θέσεις, μεταξύ των οποίων η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό. Η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. απέρριψαν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων και τελικά συμφωνήθηκε να ξανασυζητηθεί το ζήτημα μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Το θέμα, πάντως, δεν έχει λήξει και αναμένεται να συζητηθεί και στην επόμενη συνάντηση, όταν ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να μοιράσει εκ νέου ένα non paper στο οποίο θα έχει κάνει βελτιώσεις.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να είπε ότι «αν αλλάζαμε το πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας τότε θα ήμασταν αναξιόπιστοι και στις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και απέναντι στον ελληνικό λαό».
Η ΝΔ εκτιμά ότι αν το PSI εξελιχθεί ομαλά, όπως υπολογίζεται, τότε οι εκλογές μπορούν να γίνουν πριν το Πάσχα. Ο κ. Σαμαράς πάντως αρνήθηκε και την πρόταση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε αλλαγή εκλογικού νόμου και καθιέρωση λίστας.


http://www.eklogika.gr/news/7637