Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ανοίγουν ξανά τον φάκελο Φιλιππίδη, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος στο Λιτόχωρο


Λ. ΜΑΡΓΙΟΛΗΣ
Η αυτοκτονία που συγκλόνισε την πόλη


Ο 45χρονος είχε δανειστεί πάνω από 650.000 ευρώ από το κύκλωμα και δεχόταν αφόρητες πιέσεις
για να εξοφλήσει τα χρέη του. Πανικός επικράτησε στους κόλπους της οργάνωσης για το τι έγραφε στο σημείωμα που άφησε όταν πήδηξε στο κενό
Ο 45χρονος είχε δανειστεί πάνω από 650.000 ευρώ από το κύκλωμα και δεχόταν αφόρητες πιέσεις για να εξοφλήσει τα χρέη του. Πανικός επικράτησε στους κόλπους της οργάνωσης για το τι έγραφε στο σημείωμα που άφησε όταν πήδηξε στο κενό
Στις 28 Ιουνίου 2011 η Θεσσαλονίκη συγκλονίστηκε από την αυτοκτονία του Λεωνίδα Μαργιόλη, ενός πολύ γνωστού επιχειρηματία, που διατηρούσε δύο από τα πιο πολυσύχναστα εστιατόρια στην οδό Καλαποθάκη, το «7 Θάλασσες» και «Το Κρεοπωλείο».
Ο Λ. Μαργιόλης είχε δανειστεί από τον Μ. Καραμπέρη 450.000€ με τόκο 10% τον μήνα, 100.000€ με τόκο 5% από τον Κ. Μελέτη και 120.000€ με άγνωστο επιτόκιο από μέλος της συμμορίας.
Στους κόλπους της εγκληματικής οργάνωσης επικράτησε πανικός και ο δημοσιογράφος Γιώργος Φερέτης ανέλαβε να μάθει τι στοιχεία υπήρχαν σε βάρος τους, κατ' εντολήν του Μ. Καραμπέρη. Ολο αγωνία έσπευσε στο αστυνομικό μέγαρο και ρωτούσε συνεχώς για το περιεχόμενο του σημειώματος που άφησε ο Μαργιόλης. «Το πτώμα μίλησε;» ήταν η επίμονη ερώτηση του Γ. Φερέτη προς τους αστυνομικούς.

Ονόματα
Σκόπιμα η αστυνομία διαρρέει τότε σε αυτούς ότι το σημείωμα περιέχει ονόματα, ενώ γενικά δεν έγινε γνωστό τι έγραφε ο αυτόχειρας.
Στους κόλπους των εγκληματικών οργανώσεων επικράτησε πανικός, ενώ λαλίστατος ο Κ. Μελέτης αναφέρεται συνέχεια στις τηλεφωνικές του επαφές στο χρέος των 100.000 ευρώ που του άφησε ο Μαργιόλης.
Σε συγκέντρωση των ηγετικών τους στελεχών αποφασίζεται να σταματήσουν για λίγο καιρό οποιαδήποτε δραστηριότητα, να μην επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ ο Μ. Καραμπέρης μοιράζει ένα... έντυπο διαβαθμισμένης ασφάλειας, που απευθύνεται στους συναλλασσόμενους, με «οδηγίες» για το νόμιμο των συναλλαγών και των πολύ καλών φιλικών τους σχέσεων ώστε να τον καλύψουν.
Οι πιέσεις που δεχόταν ο 45χρονος επιχειρηματίας ήταν αφόρητες. Ο ίδιος αναγκάστηκε να κλείσει τα καταστήματα σε Κολωνάκι και Μύκονο, καθώς οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά, ενώ αδυνατούσε να εξοφλήσει τις τοκογλυφικές δόσεις του και από παντού δεχόταν πιέσεις και εκβιασμούς.
Το πρωί της 28ης Ιουνίου άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματός του, στην οδό Μητροπόλεως 61, και βούτηξε στο κενό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Ηθικοί αυτουργοί θεωρούνται οι «γκάγκστερ» που λυμαίνονταν τη μέρα και τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη.

Και άλλη απόπειρα
Με την αδίστακτη συμμορία της Θεσσαλονίκης σχετίζεται και η απόπειρα αυτοκτονίας 53χρονου επιχειρηματία, ο οποίος βούτηξε στο κενό από τον 4ο όροφο οικοδομής, που βρίσκεται στην οδό Κων. Καραμανλή 182, εκεί όπου διατηρούσε γραφεία ένας πρώην συνεργάτης του. Ο Ν.Μ. δανείστηκε άγνωστο χρηματικό ποσό από τον Δ. Λαμπάκη (εγκέφαλο της δεύτερης οργάνωσης) και αδυνατούσε να πληρώσει τις δόσεις του. Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί έφτασαν στο απροχώρητο και οδήγησαν τον 53χρονο στο απονενοημένο διάβημα, νωρίς το πρωί της 23ης Οκτωβρίου του 2011.

ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ Ο ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
Ανοίγουν ξανά τον φάκελο Φιλιππίδη
Στο μικροσκόπιο της ανάκρισης μπαίνει και η αυτοκτονία του 46χρονου επιχειρηματία Ευριπίδη Φιλιππίδη, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος στο εξοχικό των γονιών του στο Λιτόχωρο Πιερίας. Ο Ε. Φιλιππίδης είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας με χάπια στις 3 Δεκεμβρίου του 2008 και το θέμα αποσιωπήθηκε από πολλές πλευρές.
Το «Εθνος» από τότε είχε αποκαλύψει ότι ο επιχειρηματίας, που διατηρούσε επιχείρηση με υφάσματα και κουρτίνες στην οδό Βαλαωρίτου, δανείστηκε ένα σημαντικό ποσό από γνωστό τοκογλυφικό κύκλωμα με υψηλό επιτόκιο και αδυνατούσε να επιστρέψει την οφειλή.
Ηταν τόσο μεγάλη η πίεση που δεχόταν, ώστε τον Δεκέμβριο του 2008 έκανε απόπειρα με μεγάλη δόση ηρεμιστικών χαπιών και λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, το «Εθνος» δέχτηκε τηλεφώνημα από κάποιον που συστήθηκε ως θείος του με τα αρχικά Β.Φ. Ο συγγενής αυτός μας είπε ότι ο Εύρης έκανε την απόπειρα λίγο πριν συναντηθεί στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» με τον επιχειρηματία-δανειστή, για τον οποίο μας αποκάλυψε ότι διατηρούσε γραφεία στον Βαρδάρη και ασχολούνταν με αγοραπωλησίες ακινήτων, «φωτογραφίζοντας» τον Μ. Καραμπέρη.
Ανέφερε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα -πριν κάνει την απόπειρα- τα μέλη του τοκογλυφικού κυκλώματος τον εκβίαζαν και απειλούσαν τη ζωή του, ενώ ο ίδιος αδυνατούσε να επιστρέψει τα χρήματα. Αργότερα, όταν αυτοκτόνησε ο Φιλιππίδης, διαπιστώσαμε σε διασταύρωση με τη σύζυγό του ότι το τηλέφωνο από το οποίο μας τηλεφωνούσε ο δήθεν «θείος» ανήκε στον Εύρη Φιλιππίδη.


ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ
«Μην ψαρώνεις, είσαι μάρτυρας»
Μετά την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος, ο Μάρκος Καραμπέρης απέστειλε οδηγίες στα θύματά του με e-mail, σε περίπτωση που εξετάζονταν από την αστυνομία:
«Με τον Μάρκο Καραμπέρη μας συνδέει φιλία πολλών ετών. Ο,τι οικονομικές συναλλαγές είχαμε μεταξύ μας αλλά και αυτές που μου αναφέρετε είναι νόμιμες. Εχουμε αλληλοεξυπηρετηθεί πολλές φορές μεταξύ μας με επιταγές ευκολίας και μετρητά όταν υπήρχε ανάγκη και από τις δυο πλευρές. Ποτέ δεν ζητήθηκε τόκος ούτε από την πλευρά του Μάρκου Καραμπέρη αλλά ούτε από τη δική μου. Τονίζω ότι οι σχέσεις μας μέχρι και σήμερα είναι άριστες. Εάν χρειάζεστε κάποια χαρτιά, πολύ ευχαρίστως να ψάξω στο αρχείο μου και ό,τι βρω θα σας το φέρω.
Παρατηρήσεις
Προσοχή σε ό,τι υπογράψεις!! Πρώτα διαβάζεις το κείμενο της κατάθεσης και αν είναι όπως τα είπες, μετά υπογράφεις.
Να επιμείνεις να γράψουν την κατάθεσή σου (όχι μόνο προφορική) και αφού τη διαβάσεις να την υπογράψεις.
Να μην «ψαρώσεις» με τυχόν απειλές που μπορεί να σου κάνουν (είναι πάγια τακτική τους αυτή). Να θυμάσαι ότι είσαι μάρτυρας, όχι κατηγορούμενος.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63604740