Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

«Κούρεμα» 30% στο Καρναβάλι της Νάουσας


Σε περιστολή των δαπανών προχωρά ο δήμος Νάουσας, ο οποίος, λόγω του Καλλικράτη, αναλαμβάνει για πρώτη φορά φέτος την οικονομική διαχείριση του καρναβαλιού, την οποία μέχρι
σήμερα είχε η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος.
Μέσα στο γενικότερο κλίμα της οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας των δήμων, αποφασίστηκε η ματαίωση της καθιερωμένης παρέλασης καρναβαλικών ομάδων και σατυρικών αρμάτων στους δρόμους της Νάουσας, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες κατά 20-30%. Η πρακτική της απευθείας ανάθεσης των εκδηλώσεων από το δήμο στην ΚΕΠΑΠ, δεν θα εφαρμόζεται από φέτος λόγω του Καλλικράτη. Την οικονομική διαχείριση θα έχει εξ ολοκλήρου ο δήμος που «νοικοκυρεύει» τα οικονομικά του, αφού «θα ελέγχεται και το τελευταίο ευρώ».

Σύμφωνα με παράγοντες του δήμου, τα προηγούμενα χρόνια δίνονταν έως και 60.000 ευρώ για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Φέτος το ποσό πέφτει στις 45.000 ευρώ, από τις οποίες οι 30.000 θα δοθούν προς ενίσχυση των σωματείων, 12.000 για την τεχνική κάλυψη των εκδηλώσεων και 3.000 ευρώ για τον Σύλλογο Καρναβαλιστών. «Τα προηγούμενα χρόνια τα ποσά για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις τα διαχειρίζονταν ο Πολιτιστικός Οργανισμός.

Τώρα και οι δαπάνες κόβονται και η αρμοδιότητα της διαχείρισης περνά στο δήμο. Θα ρίξουμε το βάρος στο παραδοσιακό χρώμα της πόλης, καθώς τα άρματα δεν άρεσαν πολύ στον κόσμο και κόστιζαν ακριβά. Φανταστείτε ότι ένα καλό άρμα στοίχιζε 6.000-7.000 ευρώ», δήλωσε στη «Μ» ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Καρναβαλιού Νάουσας, Κώστας Περισοράτης.


Δήμαρχος Νάουσας: «Το καρναβάλι μας δεν φημίζεται για τα άρματα»

Τον παραδοσιακό χαρακτήρα του κρατά φέτος το καρναβάλι της Νάουσας, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο, Τάσο Καραμπατζό «στο πλαίσιο του γενικότερου στόχου για την περιστολή των δαπανών, το βάρος θα δοθεί σε δράσεις και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την παράδοση. Ο δήμος Νάουσας προετοιμάζει με εντατικό ρυθμό το δεκαήμερο, με κεντρικό θέμα το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», το οποίο έκανε γνωστή τη Νάουσα την περίοδο της Αποκριάς. Το καρναβάλι μας δεν φημίζεται για τα άρματα. Αυτό συμβαίνει σε άλλες πόλεις. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε την παράδοση», τονίζει ο κ. Καραμπατζός.

Φέτος οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν στις 16 και θα ολοκληρωθούν στις 26 Φεβρουαρίου, θα είναι κομμένες στα μέτρα των οικονομικών δυνατοτήτων των δήμων. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να μην γίνει η παρέλαση των αρμάτων τη δεύτερη Κυριακή της αποκριάς, αλλά να πραγματοποιηθεί μία καρναβαλική παρέλαση την Καθαρά Δευτέρα από το Σύλλογο Καρναβαλιστών, στους δρόμους της πόλης.


http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7252:lr-30-&catid=1:imathia&Itemid=59