Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Θ Παπαγεωργίου: Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του Π.Δ. για τον Όλυμπο



Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
Κατερίνη  14 Δεκεμβρίου 2011

Με πρόταση του Βουλευτή Θανάση Παπαγεωργίου

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του Π.Δ. για τον Όλυμπο

Ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου θέλοντας να συμβάλει ουσιαστικά, με
συζήτηση στη Βουλή, στη διαδικασία για την σύνταξη του τελικού κειμένου του Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών» ζήτησε, ως Πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και συμφώνησε, να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή με συμμετοχή και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνου.

Ο κ. Παπαγεωργίου έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού με την οποία τον ενημερώνει για τις διαδικασίες συζήτησης που έχουν αναληφθεί με πρωτοβουλία του για τον Όλυμπο και επανέρχεται στο θέμα της επίσκεψης του κ. Γερουλάνου στην Πιερία προκειμένου να έχει συνάντηση με φορείς του πολιτισμού και του τουρισμού για την οποία υπήρξε συμφωνία σε κατ’ ιδίαν συνάντηση τον Μάιο του 2011 και από τότε υπάρχει σχετική αλληλογραφία και επαφές για την καλύτερη προετοιμασία.

Η επιστολή του κ. Παπαγεωργίου

Κύριε Υπουργέ, 
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως ο ΟΛΥΜΠΟΣ αποτελεί τεράστιο εθνικό κεφάλαιο για την ιστορία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και βέβαια την οικονομία της χώρας μας.
Σε συνέχεια επιστολών μου και συζήτησής μας για τον προγραμματισμό επίσκεψής σας στην Πιερία με αντικείμενο την ανάπτυξη και προβολή του Ολύμπου στο πλαίσιο του εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού με την αξιοποίηση του ονόματος, του μύθου, της ιστορίας, του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος του μυθικού βουνού, σας ενημερώνω πως το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν δύο σημαντικές πρωτοβουλίες – δράσεις που θεωρώ πως πρέπει να γνωρίζετε και να συμμετέχετε.

Α. Η Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιφερειών στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών προγραμμάτισε δύο συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων των νομών Πιερίας και Λάρισας με θέμα, «Όλυμπος: Ανάπτυξη και Προβολή – Εναλλακτικός και Θεματικός Τουρισμός». Ήδη η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2011 όπου κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους οι φορείς της Πιερίας. Σύντομα θα ακολουθήσει συνεδρίαση όπου θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και οι φορείς της Λάρισας ενώ υπάρχει πρόταση για επίσκεψη στον Όλυμπο  των μελών της επιτροπής.

Β. Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ολοκληρώνεται η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών».
Σκοπός του Διατάγματος είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου ως φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε χερσαία τμήματα του Ολύμπου, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, ιστορική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία, με το χαρακτηρισμό του ως Εθνικό Πάρκο.

Κύριε Υπουργέ,
Επειδή ακριβώς στον Όλυμπο δεν μπορεί να διαχωριστεί το φυσικό από το πνευματικό στοιχείο θα πρέπει και το Υπουργείο Πολιτισμού να συμμετάσχει σ’ αυτό το διάλογο και στην διαμόρφωση του τελικού κειμένου του Προεδρικού Διατάγματος.
Για το σκοπό αυτό και μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προγραμματίζεται συζήτηση για το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σε ημερομηνία που θα σας γνωστοποιηθεί.   

Για την επίσκεψή σας στην Πιερία αναμένω τον καθορισμό της ημερομηνίας σύμφωνα με τον δικό σας προγραμματισμό και την έγκαιρη ενημέρωσή μου προκειμένου να οργανωθεί με τον αρτιότερο τρόπο και να είναι εποικοδομητική, αποτελεσματική και ωφέλιμη η συνάντηση σας με τους τοπικούς φορείς.