Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τον οικονομικό εισαγγελέα έστειλε ο Βενιζέλος για τις αποκαλύψεις Σπινέλλη περί φοροδιαφυγής!

Οργιάζει η φοροδιαφυγή– Διευθυντής του ΣΔΟΕ παραδέχεται διαφθορά στο σύστημα ελέγχων. Στα 13 δι.σ ευρώ τα έσοδα που χάνονται κάθε χρόνο από τη φοροδιαφυγή Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και κυρίως η δημόσια παραδοχή της διαφθοράς . Ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης (φωτογραφία), μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του
«40%-40%-20%» που, όπως είπε, αποτελεί κοινό μυστικό στον χώρο. Ωστόσο, η «ομολογία» του κοινού μυστικού έφερε πολιτική αντίδραση.
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για όσα είπε ο πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων. Ζήτησε σήμερα από τον οικονομικό εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση καταγγελιών του Διομήδη Σπινέλλη, έτσι «ώστε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αυτά να κατατεθούν, παρότι θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της δικαιοσύνης».

«Έστω και τώρα όμως, εάν από την προκαταρκτική εξέταση, μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτό θα ήταν προς όφελος της προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αλλαγή στις σχέσεις κράτους και πολιτών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με τίτλο «Φοροδιαφυγή και Κοινωνική Δικαιοσύνη», η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα στερεί από το κράτος κάθε χρόνο έσοδα περίπου 13 δισ. ευρώ, τα οποία μεταφράζονται σε ποσοστό 5% - 6% επί του ΑΕΠ.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, , η οποία διοργανώθηκε από κοινού με το ΙΟΒΕ, την Kantor και την Κίνηση Πολιτών, ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης (φωτογραφία), μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του «40%-40%-20%» που, όπως είπε, αποτελεί κοινό μυστικό στον χώρο.
Το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία.


Ο κ. Σπινέλλης, συμπλήρωσε επίσης ότι «είναι γνωστό ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου». Στο σημείο αυτό συνέβη το εξής παράδοξο, ότι ο νυν διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, παραδέχτηκε δημοσίως τη διαφθορά του συστήματος, καθώς… διόρθωσε τον πρώην γ.γ. του ΚΕΠΥΟ, ότι «το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 10%»!
Κατά τον κ. Σπινέλλη εκτός από τη διαφθορά, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αντιμετωπίζει άλλα δύο προβλήματα και συγκεκριμένα την αναποτελεσματικότητα και την κακοδιοίκηση. Ο ίδιος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του διαπίστωσε φαινόμενα «περιχαράκωσης αρμοδιοτήτων» μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, φέρνοντας ως παράδειγμα απόφαση που εκδόθηκε για συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο αλλά που ήταν κατά τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε οι ελεγκτές της ομάδας δράσης να μην μπορούν να ελέγξουν τον φορολογούμενο για άλλες παραβάσεις, παρά μόνο για όσα περιέγραφε η απόφαση. Έτσι, ακόμη κι αν είχαν ενδείξεις για άλλα αδικήματα, η διατύπωση του κειμένου δεν τους επέτρεπε τον έλεγχο. Παρουσίασε επίσης στοιχεία από την εποχή της θητείας του στη ΓΓΠΣ με εφορίες που είχαν κλείσει λιγότερο από το 6% των υποθέσεων που τους είχαν ανατεθεί και ΔΟΥ που χρειάζονται 20 μήνες για να κλείσουν μια υπόθεση.
«Ίσως ο λόγος που ο κ. Σπινέλλης δεν βρίσκεται πια στη θέση του γενικού γραμματέα του ΚΕΠΥΟ να είναι επειδή ακριβώς συγκρούστηκε με τα βαθιά κατεστημένα του υπουργείου Οικονομικών», είπε από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, ο διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, ανέφερε ότι ο νόμος για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ψηφίστηκε το 1995 αλλά εφαρμόστηκε μόλις το 2010, ότι το Κρανίδι είναι το «Λιχτενστάιν» της Ελλάδας αφού σε μια ΔΟΥ με μόνο πέντε υπαλλήλους εδρεύουν 178 offshore, καθώς επίσης πως το φορολογικό μας σύστημα ευνοεί τη φοροδιαφυγή διότι δεν είναι απλό, ούτε κατανοητό, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό.


http://www.eklogika.gr/news/7188