Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Μηδαμινά τα έσοδα από τις συλλήψεις για χρέη προς τα δημόσιο!

Μηδαμινά τα έσοδα από τις συλλήψεις για χρέη προς τα δημόσιο! Οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν κλείσει υποστηρίζει ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Η. ΠλασκοβίτηςΚαθημερινά είναι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα τα δημοσιεύματα σχετικά με συλλήψεις επιχειρηματιών οι οποίοι φοροδιαφεύγουν και χρωστάνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο κράτος. Οι συλλήψεις που έχουν γίνει είναι 17 και οι οφειλές αυτών των 17 επιχειρηματιών προς το κράτος φτάνουν τα 5,6 εκατ. ευρώ. Μόνο που κατά τα φαινόμενα, όλα τα παραπάνω γίνονται
απλά και μόνο για το θεαθήναι, καθώς μέχρι στιγμής στα ταμεία του κράτους έχουν μπει… 50.000 ευρώ!
Όπως υποστηρίζει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, όταν προστεθούν και άλλες 32 συλλήψεις που έχουν γίνει από την Οικονομική Αστυνομία για συνολικά χρέη 40 εκατ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, πως πολλοί από τους συλληφθέντες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις των οφειλών τους, ενώ ορισμένοι έχουν μεν οφειλές προς το κράτος, ταυτόχρονα, όμως και το κράτος τους οφείλει αρκετά χρήματα. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο, καθώς δεν γίνεται και κάποιος συμψηφισμός των οφειλών.

Πάντως, στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που μίλησε στην εφημερίδα, είπε ότι «εμείς τους πιάνουμε και οι δικαστές τούς αφήνουν ελεύθερους χωρίς να πληρώσουν ούτε 1 ευρώ». Δικαστικοί κύκλοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τους ισχύοντες νόμους.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης ότι η υπόθεση για τους εν λόγω φοροφυγάδες δεν έκλεισε, αφού θα δικαστούν, αφ' ετέρου ότι αρκετοί άλλοι έχουν προσέλθει και συνεχίζουν να προσέρχονται για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους υπό το φόβο της σύλληψης.
Στις δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», ο κ. Πλασκοβίτης, σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη και παραδέχθηκε προβλήματα, καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα, ωστόσο τόνισε ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα συνεχιστεί.
«Οι άνθρωποι που περνούν την πόρτα του δικαστηρίου, υπάρχει ένα αίσθημα ότι περνούν την πόρτα αυτή, λένε πέντε-έξι λόγια και ‘καθάρισαν’. Δεν είναι έτσι. Έχουν μπροστά τους οφειλές που έχουν βεβαιωθεί και έχει δρομολογηθεί η πληρωμή τους. Εάν δεν γίνει, υπάρχει συνέχεια στη δίωξη. Δεν τελειώνει για κανέναν η ιστορία», διαβεβαίωσε ο κ. Πλασκοβίτης και συμπλήρωσε:
«Εάν δούμε ότι αυτό δεν έχει την αποτελεσματικότητα που πρέπει, θα συζητήσουμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης τι περαιτέρω διατάξεις μπορούμε να περάσουμε, ώστε να επιβάλλεται τελικά η ποινή που πρέπει να επιβάλλεται».

Στοπ στις αγοραπωλησίες ακινήτων από οφειλέτες του δημοσίου
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών, με εντολή του γενικού γραμματέα Γιάννη Καπελέρη, βάζει στοπ στις μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες του δημοσίου. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, δεν θα γίνεται καμία μεταβίβαση ακινήτου εάν στο συμβόλαιο δεν έχει επισυναφθεί η σχετική βεβαίωση οφειλής από την αρμόδια εφορία, αντί του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, στην περίπτωση που πωλητής του ακινήτου έχει χρέη.
Οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι θα συντάσσουν τα συμβόλαια μεταβίβασης υποχρεούνται να αποδώσουν τα αναγραφόμενα στις εν λόγω βεβαιώσεις ποσά οφειλής, επιμεριστικά στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία που έχουν εκδώσει τις βεβαιώσεις, εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου.

http://www.eklogika.gr/news/7190