Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΣΕΒΕ:Άμεση πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου και....


Θεσσαλονίκη, 14.12.11

                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άμεση πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου και δημιουργία ενιαίου συστηματικού μηχανισμού παρακολούθησης και εφαρμογής συμψηφισμού οφειλών προς τις επιχειρήσεις

Την άμεση πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου στις επιχειρήσεις και πραγματικό
συμψηφισμό βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων μέσα από ένα ενιαίο συστηματικό μηχανισμό ζητά ο ΣΕΒΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με σημερινή επιστολή του στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργείου ως προς την κατανομή πιστώσεων του προϋπολογισμού 2012 με προτεραιότητα ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους που έχουν αναληφθεί κατά τα προηγούμενα έτη και παραμένουν ανεξόφλητες, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ο ΣΕΒΕ ζητά να υπάρξει αυτή τη φορά μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα πραγματική και ολοσχερής εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου στις επιχειρήσεις. Η ασυνέπεια και κατ’ ουσία στάση πληρωμών του Δημοσίου έχει πλήξει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, με άμεσο κίνδυνο για την ίδια την επιβίωσή τους και με επιπτώσεις στις ίδιες και στην απασχόληση. Μάλιστα ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι η εξόφληση αυτή θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δε θα δημιουργεί προσκόμματα που ουσιαστικά ανατρέπουν την καταρχήν προσδοκία των επιχειρήσεων.
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού οφειλών δημοσίου και επιχειρήσεων και στην αδυναμία των επιχειρήσεων να λαμβάνουν αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη απαιτήσεων από το Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα χωρίς την παρακράτηση μέρους ή του συνόλου του προς είσπραξη ποσού, αν και είναι συνεπείς στην καταβολή των προβλεπομένων δόσεων, ο ΣΕΒΕ ζητά την τροποποίηση στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο της διάταξης του άρθρου 11 του Ν. 3943/11 που τροποποίησε το άρθρο 83 ΚΕΔΕ ώστε να προβλεφθεί ρητά ότι ο εν λόγω συμψηφισμός αφορά αποκλειστικά τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και όχι αυτές για τις οποίες προβλέπεται νομοθετικά δυνατότητα τμηματικής καταβολής (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, δόσεις περαίωσης κ.λ.π.)
Με προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση της πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ο συμψηφισμός θα πρέπει να λειτουργήσει επικουρικά. Γενικότερα μάλιστα ο ΣΕΒΕ προτείνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί, με ανάλογη προσαρμογή του νομικού πλαισίου εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, ένας ενιαίος συστηματικός μηχανισμός παρακολούθησης και εφαρμογής του συμψηφισμού οφειλών δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΚΟ προς τις επιχειρήσεις. Μόνο με τον τρόπο αυτό ο συμψηφισμός απαιτήσεων θα λειτουργήσει πραγματικά και αποτελεσματικά, διευκολύνοντας και το δημόσιο και τις επιχειρήσεις, τονώνοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και συμβάλλοντας στην αποφυγή ασυνέπειας και από τις δύο πλευρές για αντίστοιχες αμοιβαίες απαιτήσεις.