Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Θ.Παπαγεωργίου: Ερώτηση για εγγυητικές αγροτών



Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

                                                                                            Κατερίνη  21 Δεκεμβρίου 2011

Εγγυητικές επιστολές αγροτών για μετάκληση αλλοδαπών εργατών ετών 2009 και 2010

Στην άδικη παρακράτηση των εγγυητικών επιστολών των αγροτών από την
διαδικασία μετάκλησης αλλοδαπών εργατών των ετών 2009 και 2010 επανέρχεται ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αν. Γιαννίτση

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου από τον Νοέμβριο του 2009 με επιστολές, ερωτήσεις και παραστάσεις έχει επισημάνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πιερίας με εγγυητικές επιστολές που κατέθεσαν για την πρόσκληση και απασχόληση αλλοδαπών εργατών οι οποίες χωρίς δική τους υπαιτιότητα κινδυνεύουν να εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα οι αγρότες για την πρόσκληση και απασχόληση αλλοδαπών εργατών κατέβαλαν άμεσα τα ποσά των εγγυήσεων και επιβαρύνονται έκτοτε με μηνιαίες καταβολές ποσών έναντι των εγγυήσεων προς τις Τράπεζες ενώ έχουν δεσμευτεί αντίστοιχα ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Έχω επισημάνει επισταμένως αυτό το πρόβλημα προς τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες ζητώντας να δοθεί λύση. Τα προηγούμενα χρόνια προ του 2009 σε τέτοιες περιπτώσεις καθυστερούμενων εγγυητικών επιστολών αυτές επιστρέφονταν με υπουργική απόφαση.
Τέτοια Κοινή Υπουργική Απόφαση με τροποποιήσεις στη διαδικασία μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών εκδόθηκε φέτος (12514/11/12-5-2011 – ΦΕΚ 826/Β’/12-5-2011) και μεταξύ των άλλων καθορίζει πως η ισχύς των εγγυητικών επιστολών που καταθέτουν οι εργοδότες αγρότες για την μετάκληση υπηκόων τρίτων χωρών, δεν είναι αόριστης διάρκειας αλλά ετήσιας και έτσι όπως τονίζεται σε σχετική εγκύκλιο (Α.Π. 14517/11/27-5-2011 της Γ.Γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπ. Εσωτερικών) οι εγγυητικές επιστρέφονται στους αγρότες μετά την παρέλευση ενός  έτους από την έκδοσή τους χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
Όμως στη ίδια εγκύκλιο καθορίζεται πως η Κ.Υ.Α. δεν έχει αναδρομική ισχύ και έτσι οι εγγυητικές των προηγούμενων χρόνων (2009 και 2010) θα εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου επιβαρύνοντας τους αγρότες με σημαντικά ποσά τα οποία θα χάσουν από τις εγγυητικές επιστολές που είχαν τότε καταβάλλει.
Έτσι ενώ τα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2009 γινόταν ρύθμιση και τελικά εισέπρατταν οι αγρότες τα ποσά των εγγυητικών και από το 2011 με την νέα ΚΥΑ ρυθμίζεται το πρόβλημα, για τα χρόνια 2009 και 2010 οι αγρότες επιβαρύνονται με μηνιαίες καταβολές ποσών προς τις Τράπεζες έναντι των εγγυητικών που παραμένουν ενώ αν εκπέσουν υπέρ του δημοσίου θα χάσουν και τα ποσά των εγγυητικών επιστολών. Αυτό είναι άδικο και εις βάρος των εξουθενωμένων αγροτών που είδαν αυτά ακριβώς τα χρόνια το εισόδημά τους να συρρικνώνονται σημαντικά. 
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών πως θα αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών που θα κληθούν να επιβαρυνθούν με σημαντικά ποσά από εγγυητικές επιστολές των ετών 2009 και 2010 αν εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου και για τις οποίες δεν φέρουν άμεσα και αποκλειστικά την ευθύνη μη τακτοποίησής τους;