Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ευθύνες Τσοχατζόπουλου για τα υποβρύχια βλέπει πρόεδρος γερμανικού δικαστηρίου

Ευθύνες Τσοχατζόπουλου για τα υποβρύχια βλέπει πρόεδρος γερμανικού δικαστηρίου. «Οι δωρολήπτες στην Ελλάδα την έβγαλαν καθαρή», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ.. Ανακοίνωση Τσοχατζόπουλου για τον έλεγχο πόθεν έσχες Για ευθύνες του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας που υπέγραψε τη σύμβαση για τα υποβρύχια, έκανε λόγο ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Μονάχου κατά τη διάρκεια της δίκης δυο πρώην μάνατζερ της εταιρείας Ferrostaal, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση για μίζες συνολικού ύψους 62 εκατομμυρίων
ευρώ που διοχέτευσαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Μάλιστα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα «υποβρύχια αγοράζονται από πολιτικούς και όχι από ιδιώτες». Ο ίδιος, είπε ότι «η εταιρεία δούλευε με διαφορετικούς ενδιάμεσους και συμβούλους προκείμενου να έχει πρόσβαση στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, ενώ τουλάχιστον το 1/3 του ποσού πήγε σε αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας».

ΛΑ.Ο.Σ.: «Οι δωρολήπτες στην Ελλάδα την έβγαλαν καθαρή»
Σχολιάζοντας την καταδίκη των στελεχών της Ferrostaal στη Γερμανία και τις δηλώσεις του προέδρου του δικαστηρίου για τις ευθύνες του κ. Τσοχατζόπουλου, ο ΛΑ.Ο.Σ. σχολίασε ότι «οι δωροδοκούντες φυλακίστηκαν στη χώρα τους. Οι δωρολήπτες στην Ελλάδα την έβγαλαν καθαρή».
Στην ανακοίνωση του κόμματος, αναφέρεται επίσης ότι «επιβεβαιώθηκε η θέση του ΛΑ.Ο.Σ. ότι η όλη διαδικασία των υποβρυχίων, ήταν στημένη από εκείνους που έχουν σκελετούς στις ντουλάπες τους» και συμπληρώνεται ότι «είναι καιρός να μάθουμε σε ποιους αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πήγαν τα 21 εκατ. ευρώ μίζα που περιγράφονται στην απόφαση του Δικαστηρίου του Μονάχου». Για το λόγο αυτό ο ΛΑ.Ο.Σ. καλεί τον Πρωθυπουργό να ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Τα γερμανικά δικαστήρια, όπως και για την Ζήμενς έτσι και για την υπόθεση των υποβρυχίων, επί της ουσίας αθώωσαν και κάλυψαν την εταιρία Φεροστάλ για τις μίζες και όμως εδώ τα κόμματα του συστήματος, του «ευρωμονόδρομου», την εμφανίζουν ως απόφαση τιμωρίας και κάθαρσης. Οι μίζες των μονοπωλίων και οι εξαγορασμένοι πολιτικοί είναι μόνο ένα στοιχείο του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος που σαπίζει παντού και εδώ και στη Γερμανία. Απλώς κοροϊδεύουν το λαό όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να το εξυγιάνουν».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας, ερωτηθείς σε συνέντευξη δήλωσε: «Σ΄ αυτή τη χώρα δεν τόλμησε η πολιτική μας σκηνή, το Κοινοβούλιό μας δεν τόλμησε η κυβέρνησή μας να αγγίξει ούτε τον προφανή Άκη Τσοχατζόπουλο που τον δείχνουν πλέον οι ίδιοι που τον μιζάρισαν. Βγήκαν χθες δύο της Ferrostaal και τον έδειξαν, είπαν το όνομά του». Προσέθεσε μάλιστα: «Έχω και δύο αγωγές! Εγώ θα καθίσω στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο. Εκείνος όχι..»
Ο βουλευτής Αχαϊας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, δήλωσε: «Η Γερμανική δικαιοσύνη αποφάνθηκε οριστικά ότι δόθηκαν μίζες περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ για να την κατασκευή των υποβρυχίων. Οι Έλληνες πολίτες δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση. Απαιτούν να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των ανθρώπων που πήραν τις μίζες και που βρίσκονται τα χρήματα».
Τσοχατζόπουλος για τον έλεγχο «πόθεν έσχες»
Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, έχει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο μέτωπο, με τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών σχετικά με την περιουσιακή του κατάσταση.
Ο πρόεδρος της επιτροπή του ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων Ευάγγελος Αργύρης, είπε ότι από τις αναλυτικές εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις του νόμου, πλην της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του τέως υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, για το έτος 2010 (χρήση 2009), «η οποία κρίθηκε ανειλικρινής», μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε και την άρση τραπεζικού απορρήτου, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου που απεφασίσθη από την Επιτροπή Ελέγχου και παραπέμφθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, καθώς και στον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος, εξέδωσε ανακοίνωση με στην οποία αναφέρει ότι «το ‘σήριαλ’ με τη συγκεκριμένη δήλωση πόθεν έσχες κρατάει έναν χρόνο τώρα» και ότι ο ίδιος επανειλημμένα απέστειλε επιπρόσθετα στοιχεία τόσο για την περιουσιακή του κατάσταση, όσο και για τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και τη διαχρονική εξέλιξή τους.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζει επίσης, ότι δεν υπήρξε καμία παράβαση στο πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2010 (χρήσης 2009), που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2010, λόγω της μη δήλωσης του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου, καθώς το ακίνητο αγοράστηκε το Πάσχα του 2010 και δηλώθηκε κανονικά, -όπως κατά πάγια πρακτική συμβαίνει- στη φορολογική δήλωση του επομένου έτους, δηλαδή του 2011.

Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η καταδίκη της εταιρείας Ferostaal από τη γερμανική δικαιοσύνη και η παραδοχή της ότι δωροδόκησε στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι το κερασάκι στην τούρτα της διαφθοράς που χαρακτηρίζει την υπόθεση των υποβρυχίων.
Ο ελληνικός λαός έχει ήδη πληρώσει 3 δις € και έχει πάρει "μισό" υποβρύχιο αντί των εννιά που προβλέπουν οι συμβάσεις!
Η Δημοκρατική Συμμαχία ζητάει την ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης και την επιστροφή των χρημάτων στην χώρα μας με παράλληλη τιμωρία των ενόχων!»

http://www.eklogika.gr/news/7274