Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στη δημιουργία γαστρονομικού οδηγού προσανατολίζονται Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και Ινστιτούτο Γαστρονομίας Πιερίας

O εμπλουτισμός  και η  ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος  της Πιερίας αποτελούν στρατηγικό στόχο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα εναλλακτικές
μορφές τουρισμού παρουσιάζουν υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον, δημιουργεί τις προϋποθέσεις  για την ανάπτυξη ενός  νέου τύπου εναλλακτικού τουρισμού, του γαστρονομικού τουρισμού.

Η Πιερική Γη διαθέτει μεγάλη ποικιλία άριστων πρώτων υλών που σε συνδυασμό με τον πλούτο των παραδοσιακών συνταγών, μπορούν  να αναδείξουν  τοπικές γεύσεις , προβάλλοντας την  τοπική κουζίνα που σε συγκερασμό με τα  ήθη και τα έθιμα που έχουν σχέση με τη διατροφή μας,  αποτελούν βασικό στοιχείο της ταυτότητας μιας περιοχής.



Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το  προσωρινό ΔΣ του  Ινστιτούτου Γαστρονομίας Πιερίας, έχοντας ως  σκοπό  την αξιοποίηση και ανάπτυξη  της Πιερίας αλλά και  την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού απευθύνουν πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται  να συμβάλουν στην προσπάθεια τους να συγκεντρώσουν τοπικές παραδοσιακές συνταγές από κάθε σημείο της  Πιερίας. Σκοπός  του εγχειρήματος  είναι η δημιουργία ΄΄γαστρονομικού  χάρτη΄΄  της περιοχής, ο οποίος θα  διασώσει και διαδώσει τη γαστρονομική   κουλτούρα της Πιερίας,  κάτι που αναμένεται  να  έχει πολλαπλά οφέλη για τον τόπο.


Η Πιερία με τα  πλούσια  χαρακτηριστικά που έχει σαν περιοχή, έχει τη δυνατότητα να  καταστήσει με το σωστό σχεδιασμό το γαστρονομικό τουρισμό, μια δυνατή προοπτική ανάπτυξης με αποτελέσματα ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας αλλά και αποτελεσματικής  προβολής της Περιφερειακής Ενότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.



Παράλληλα, με τη δημιουργία ενός γαστρονομικού  οδηγού,  όπου  θα παρουσιάζονται  τα   τοπικά εδέσματα και τοπικά προϊόντα αλλά και το πού  θα τα εντοπίζει ο επισκέπτης,   με αναφορές  και πληροφορίες στον πολιτισμό και την ιστορία της κάθε περιοχής, η Πιερία θα γίνει πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες.

΄Ο γαστρονομικός τουρισμός προσδοκάται  να αναδείξει  τις αυθεντικές τοπικές  γεύσεις και να ενδυναμώσει την τουριστική  κίνηση   προς την Πιερία,  σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που διαθέτει ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης΄΄ επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου.


Οι ενδιαφερόμενοι, λοιπόν,  μπορούν είτε  να προσκομίσουν  τις συνταγές που προτείνουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, είτε να τις αποστείλουν  ταχυδρομικώς στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στη διεύθυνση:  28ης  Οκτωβρίου 40,  Τ.Κ. 60100 Κατερίνη (με την ένδειξη γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας , 40ς όροφος) . Επίσης έχουν  τη δυνατότητα να στείλουν  fax στον αριθμό:  23510-20036 ,  email στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου : s.mavridou@pieria.pkm.gov.gr αλλά και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του σεφ, κ.  Νίκου Φωτιάδη: nfotiadis@bankofgreece.gr .