Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

«Φως» για πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης ως τις 23 Δεκεμβρίου

«Φως» για πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης ως τις 23 Δεκεμβρίου
Μεγάλες προσπάθειες καταβάλει όλο αυτό το διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να επιτύχει την πληρωμή της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης πριν τις γιορτές. Σήμερα μάλιστα στο ΥπΑΑΤ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα
υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Αν και σε αυτή την φάση – λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών – είναι παρακινδυνευμένο να ειπωθεί με σιγουριά το οτιδήποτε, τα νέα φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά. Πηγές του ΑγροΤύπου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει φως» και μάλιστα για τα επόμενα 24ωρα αφού σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ενδέχεται η πληρωμή ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου να γίνει μέχρι και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, επίσημα από το ΥπΑΑΤ τηρείται σιγή ιχθύος αφού κανείς δεν θέλει να καλλιεργήσει ελπίδες στον αγροτικό κόσμο οι οποίες μπορεί και να μην επαληθευτούν.

Είναι γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα και ο ΑγροΤύπος γίνεται αποδέκτης δεκάδων τηλεφωνημάτων από αγρότες οι οποίοι αγωνιούν να μάθουν αν θα λάβουν την ενιαία ενίσχυση και μάλιστα εν όψει Χριστουγέννων αφού με αυτά τα χρήματα προσπαθούν να καλύψουν σημαντικές τους υποχρεώσεις.
Να σημειωθεί ότι για τις συντονισμένες προσπάθειες του ΥπΑΑΤ για την εξόφληση του 50% της ενιαίας ενίσχυσης έκανε λόγο χθες, 19 Δεκεμβρίου, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνάντηση που είχε με τους κτηνοτρόφους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.

Το σημαντικό πάντως για την εξέλιξη των πραγμάτων είναι ότι τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο οι πληρωμές να μετατεθούν για μετά την 5η Ιανουαρίου. Η αναφορά της 5ης Ιανουαρίου ως κομβική ημερομηνία για πιθανή ημερομηνία της εξόφλησης έχει επικρατήσει διότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΑΤΕbank περιμένουν την ημερομηνία αυτή την εκταμίευση περίπου 1 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, που καταβλήθηκε στους παραγωγούς στις 11 Νοεμβρίου.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=69466