Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Ο ΕΛΓΑ προτίθεται να δώσει λύση


1)     σε όσους δεν έκαναν αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2011
2)     σε όσους δεν τακτοποίησαν την ασφαλιστική οφειλή τους προς τον Οργανισμό

«Η εξέλιξη είναι θετική και σε κάθε περίπτωση εάν χρειαστούν περαιτέρω ενέργειες από την
πλευρά μου για το θέμα θα γίνουν άμεσα», σημείωσε η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου μετά την επικοινωνία που είχε με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ για προβλήματα που προέκυψαν σχετικά με την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης.

ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Σύμφωνα με το νόμο 3877/2010 «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», από το 2011 άλλαξε ο τρόπος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.
Βασικό συστατικό στοιχείο του νέου ασφαλιστικού συστήματος είναι η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας για τους γεωργούς ή, όταν πρόκειται για κτηνοτρόφους, η Ενιαία Δήλωση Εκτροφής.
Την δήλωση αυτή είναι υποχρεωμένοι να την υποβάλλουν όλοι οι παραγωγοί ταυτόχρονα με την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην εν λόγω δήλωση, οι παραγωγοί δηλώνουν το σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των προϊόντων που καλλιεργούν, ή το σύνολο των ζώων που εκτρέφουν. Κατά συνέπεια από φέτος, η αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υποχρεωτική για όλους τους παραγωγούς.
Πιο συγκεκριμένα, η ασφαλιστική εισφορά καταβάλλεται απ’ ευθείας από τους ίδιους τους παραγωγούς σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΓΑ στην Αγροτική Τράπεζα και όχι μέσω των τιμολογίων εμπορίας. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο παραγωγός δεν πληρώσει απευθείας στην ΑΤΕ, εξουσιοδοτεί τον ΕΛΓΑ να εισπράξει το οφειλόμενο ποσό από τον λογαριασμό που διατηρεί ο ίδιος στην τράπεζα, ή από απαιτήσεις που πρόκειται να του καταβληθούν, όπως π.χ. επιστροφή ΦΠΑ, φόρο πετρελαίου, ή άλλα συμβόλαια που πιθανόν έχει.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ

Αν ο παραγωγός δεν καταβάλλει την ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ δεν μπορεί να πάρει ούτε την ασφαλιστική ενημερότητα (βεβαίωση που εκδίδει ο ΕΛΓΑ) ούτε μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση από τον οργανισμό.

Επειδή το 2011 είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της υποχρεωτικής αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχουν παραγωγοί στο Νομό Πιερίας που επειδή δεν είχαν την υποχρέωση αίτησης ΟΣΔΕ τις προηγούμενες χρονιές δεν την υπέβαλλαν ούτε εφέτος, πιστεύοντας ότι θα είχαν μόνο την επίπτωση της μη ασφάλισης της παραγωγής τους. Άλλοι επίσης, ενώ υπέβαλλαν την αίτηση, δεν κατέθεσαν την οφειλή τους στον ΕΛΓΑ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχουν ασφαλιστικές ή άλλες απαιτήσεις προς ΕΛΓΑ αλλά ούτε και το δικαίωμα είσπραξης της επιστροφής του ΦΠΑ.
Όπως τόνισε η κα Μίχου:
«Εφόσον είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου καθεστώτος ασφάλισης, είναι λογικό να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους παραγωγούς να τακτοποιήσουν την οφειλή τους προς τον ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό, μετά από επικοινωνία που είχα για το θέμα με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, ενημερώθηκα πως για όσους παραγωγούς δεν προέβησαν σε αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, ο Οργανισμός έχει έρθει σε συνεννόηση με την ΠΑΣΕΓΕΣ, ώστε οι κατά τόπους Ενώσεις να παραλαμβάνουν νέες αιτήσεις.
Για εκείνους δε, που ενώ έκαναν την αίτηση δεν πλήρωσαν τον ΕΛΓΑ, μπορούν ακόμη και τώρα να καταθέσουν στην ΑΤΕ το ποσό που τους αναλογεί, έχοντας μαζί τους μόνο το τμήμα της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας – Εκτροφής, όπου φαίνονται τα στοιχεία τους και το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων ή ζώων».