Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Δημοσκόπηση... πρόβα δημοψηφίσματος!!!

Του Δημήτρη Τσιμούρα

Είναι γεγονός ότι όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες και όσοι κομψά ή όχι τους υποστηρίζουν, θορυβηθήκαν έντονα από την έκρηξη της λαϊκής οργής, την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου. Πέρα από όσα περί του αντιθέτου ανακοινώνουν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για καθολική αντίδραση
ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της, ενάντια στους «προστάτες» μας, που αποφασίζουν πλέον για τις τύχες μας, ενάντια σε όλα όσα αυτοί για μας σχεδιάζουν και ήδη με ταχείς ρυθμούς δρομολόγησαν!

Με όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουν προσπαθούν, με κάθε μέσο και τρόπο, να μας πείσουν ότι το μαύρο δεν είναι μαύρο! Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μια «δημοσκόπηση» της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Το Ποντίκι, η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η εν λόγω «δημοσκόπηση» εμφανίζει ότι μόλις ένα 8%, από όσους μέχρι τώρα ψήφισαν, θεωρεί ότι αυτά που συνέβησαν την 28η Οκτωβρίου ήταν εκδηλώσεις απόρριψης της κυβέρνησης(!) και οδηγεί τους αναγνώστες στο να συμπεράνουν ότι οι υπόλοιποι που ψήφισαν διαφορετικά δεν την απορρίπτουν! Και όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή, που κάτω από το βάρος της λαϊκής οργής, η ίδια η κυβέρνηση παραπαίει, τη στιγμή που, πολλοί από τους βουλευτές που τη στηρίζουν, ψάχνουν εναγωνίως ασφαλή έξοδο διαφυγής!
Τα παρακάτω ερωτήματα με τη μορφή δημοσκόπησης είναι αναρτημένα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Το Ποντίκι. Οι απόλυτοι αριθμοί, καθώς και τα ποσοστά είναι αυτά που καταγράφονται μέχρι τις (7:12μμ της 1ης 11 του 11) στις προτεινόμενες απαντήσεις από την εφημερίδα.

Το Ποντίκι
(ΟΧΙ… στη νέα κατοχή)


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Πώς θα χαρακτηρίζατε όσα συνέβησαν την 28η Οκτωβρίου στις παρελάσεις;
-Απόπειρα εκτροπής από οργανωμένες μειοψηφίες(24) 5%
-Έκρηξη λαϊκής οργής(192) 33%
-Προσβολή προς το νόημα του «Όχι»(19) 4%
-Αποκατάσταση του νοήματος του «Όχι»(126) 22%
-Απόρριψη της κυβέρνησης(46) 8%
-Απόρριψη όλου του πολιτικού συστήματος(186) 32%
(Έχετε ήδη ψηφίσει για αυτή τη δημοσκόπηση. Ευχαριστούμε πολύ.)

Φυσικά, αν τα εν λόγω ερωτήματα ήταν ερωτήματα σε ένα δημοψήφισμα, με τον τρόπο που είναι διατυπωμένα, θα έβγαζαν… λάδι και θα αθώωναν ακόμη και αυτήν την Κυβέρνηση, που ό,τι και να της προσάψει κανείς θα φανεί ελάχιστο!

Βέβαια, ανάλογα ερωτήματα τέτοιων «δημοσκοπήσεων», οι οποίες όμως διαμορφώνουν κλίμα, συναντά κανείς καθημερινά σε πολλά τέτοια μέσα. Το φαινόμενο θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και εξ αιτίας των διαφαινόμενων εκλογών, στη βάση μιας προσπάθειας εξωραϊσμού αυτής της πολιτικής, τις συνέπειες της οποίας βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού με τον χειρότερο τρόπο.

Οι προτεινόμενες απαντήσεις, που θέτουν, διαμορφώνονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποκλείουν περιπτώσεις που είναι ανεπιθύμητες στους συντάκτες τους. Άλλοτε πάλι προτείνονται απαντήσεις που θα μπορούσαν περισσότερες της μιας να γίνουν δεκτές από αυτόν που απαντάει, ενώ όμως του δίνουν τη δυνατότητα να κάνει δεκτή μόνο μία από αυτές! Έτσι μοιράζονται τα ποσοστά των ανεπιθύμητων απαντήσεων στο συντάκτη που θέτει τα ερωτήματα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι απαντήσεις που προτείνονται έχουν διττή ερμηνεία και στη συνέχεια επιλέγεται μόνο η επιθυμητή εκδοχή του συντάκτη της εφημερίδας που την πρότεινε!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, που στάθηκε αφορμή να γραφούν αυτές οι γραμμές, εμφανίζεται μόνο ένα 8%(!!!) να θεωρεί ότι αυτά που συνέβησαν την 28η Οκτωβρίου ήταν εκδηλώσεις απόρριψης της Κυβέρνησης!!!
Αν όμως για παράδειγμα έδιναν δύο δυνατότητες επιλογής, όπως: α) Απόρριψη της κυβέρνησης και β) Προσβολή προς το νόημα του «Όχι», το αποτέλεσμα θα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο και προφανώς όχι το επιθυμητό στους συντάκτες των ερωτημάτων!

Επίσης στην τελευταία από τις προτεινόμενες προτάσεις, σχετικά με την «απόρριψη όλου του πολιτικού συστήματος», τι εννοεί ο συντάκτης; Εννοεί την απόρριψη του καπιταλιστικού συστήματος ή των τριακοσίων της Βουλής; Προφανώς πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Και εν πάση περιπτώσει, όλοι όσοι δέχονται αυτήν σαν προτεινόμενη απάντηση, κατά μείζονα λόγο απορρίπτουν την Κυβέρνηση, όπως απορρίπτουν την Κυβέρνηση και αυτοί που επέλεξαν το «Έκρηξη λαϊκής οργής» αλλά και αυτοί που επέλεξαν το «Αποκατάσταση του νοήματος του «Όχι»!»

Επειδή η κρίση αξιοπιστίας των μεγάλων ΜΜΕ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αναγνώστες και θεατές αναγνωρίζουν πλέον και ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτές τις «βιτρίνες ενημέρωσης». Έτσι φροντίζουν να αποκαταστήσουν τη χαμένη αξιοπιστία τους με διάφορα τρικ που γνωρίζουν ότι ικανοποιούν το λαϊκό αίσθημα. Προφανώς, για να μπορούν, όσο γίνεται πιο αποδοτικά, να επιτελούν το έργο για το οποίο είναι ταγμένα. Εννοείται όχι αυτό της ενημέρωσης!
Μήπως ρόλο ενός τέτοιου τρικ παίζει και η προμετωπίδα της εν λόγω εφημερίδας, «(ΟΧΙ... στη νέα κατοχή!)», προφανώς για να… εμφανιστεί αξιόπιστη; Όμως από τη… δημοσκόπηση που προτείνει στη συνέχεια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το εν λόγω τρικ μάλλον αποτελεί το τυρί στη… φάκα του «Ποντικιού»!
Με έναν ανάλογο τρόπο ο Πρωθυπουργός που, πέρα από κάθε αμφιβολία, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο λαός απορρίπτει στο σύνολό της την κυβερνητική πολιτική, σχεδιάζει ή σχεδίαζε ένα κατ’ επίφαση δημοψήφισμα, ώστε αφενός να υφαρπάξει τη συναίνεση του ελληνικού λαού στα δεσμά που του επέβαλαν και αφ’ ετέρου να… νομιμοποιήσει τις μέχρι τώρα κυβερνητικές επιλογές! Και βέβαια όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί θα συνεπικουρούνται από ισχυρές δόσεις παραπληροφόρησης, τρομοκρατίας και εκβιαστικών διλημμάτων, με τα οποία ήδη άρχισαν ποικιλοτρόπως να μας βομβαρδίζουν!
Από ότι φαίνεται όμως, μάλλον αυτός ο σχεδιασμός δεν του βγαίνει. Πήραν αποφάσεις που δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσει ο ελληνικός λαός και βέβαια μια μέρα θα κληθούν ενώπιόν του να λογοδοτήσουν!
Προπαντός όμως, δεν υπολόγισαν το ποτάμι της λαϊκής οργής, που όλους αυτούς, που μας έφεραν σε αυτό το σημείο, θα τους σαρώσει στο διάβα του!

2/11/11