Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

“Όχι” από Σαμαρά στη λίστα

16.11.2011 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ

Το… τανγκό για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, και την εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές κιόλας, της 19ης Φεβρουαρίου, απαιτεί εκτός από το ΠΑΣΟΚ, και τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να
εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους, ότι αυτή είναι η πολιτική στόχευσή του: Να συμφωνήσει με τη Νέα Δημοκρατία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε το σύστημα του σταυρού προτίμησης να αντικατασταθεί από τη λίστα.

Μόνο που ο Αντώνης Σαμαράς είχε εξαρχής τις αντιρρήσεις του. Και σήμερα, μετά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ξεκάθαρος περί του… τέλους του τανγκό. «Είμαστε υπέρ των λογικών μεταρρυθμίσεων και τροποποιήσεων του εκλογικού νόμου, όπως για παράδειγμα την κατάτμηση της Β’ Περιφέρειας της Αθήνας, όχι όμως της κατάργησης του σταυρού προτίμησης. Δεν μπορώ να στερήσω από τους βουλευτές την εκλογή τους με σταυρό», ήταν τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά, που… σκόρπισαν μελαγχολία στις τάξεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, είχε σταθεί και πάλι στις «εθνικές γραμμές» που έχει χαράξει, μέσω και της συμμετοχής της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Δίνοντας έμφαση στη θεσμική δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου.

Προέτρεψε μάλιστα τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό να παρέμβει, προκειμένου να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα.

http://www.statesmen.gr/