Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ξεκλειδώνει με επιστολή Παπαδήμου η 6η δόση – Μέσα στο Νοέμβριο η απόφαση


Γιούνκερ: Ξεκλειδώνει με επιστολή Παπαδήμου η 6η δόση – Μέσα στο Νοέμβριο η απόφαση. Αλλάζουν τα δεδομένα για τις δεσμεύσεις;Πριν από το τέλος Νοεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση της τρόικας για την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο για την ευρωπαϊκή
οικονομική διακυβέρνηση.
Ο κ. Γιούνκερ, είπε επίσης ότι το Eurogroup περιμένει να λάβει επιστολή από το νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στην οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς οι προθέσεις της κυβέρνησής του, καθώς και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, για την εφαρμογή των συστάσεων και των μέτρων που έχουν υποβληθεί από την τρόικα.
Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Παπαδήμος είναι προγραμματισμένο να μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Γιούνκερ, ίσως αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς έως τώρα η Κομισιόν εμφανιζόταν αμετακίνητη στο αίτημά της για έγγραφη δέσμευση της ΝΔ επί της νέας δανειακής σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου και των όρων που απορρέουν από αυτήν, ενώ την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει να αρνείται να βάλει την υπογραφή του σε τέτοιου είδους έγγραφο.
Το θέμα των δεσμεύσεων, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι κατά τις συναντήσεις κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών από τις Βρυξέλλες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», η Κομισιόν θεωρεί ακατανόητη τη στάση της ΝΔ. Οι ίδιος πηγές, φέρονται να σημειώνουν ότι δεν ζητήθηκε κάτι περισσότερο από ό,τι έχει ζητηθεί στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας.

Ρομπάι: Να αποδραματοποιήσουμε τη συζήτηση για Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Η συζήτηση που διεξάγεται στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει να κάνει με την κρίση στην Ευρώπη. Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι τόνισε ότι πρέπει να αποδραματοποιήσουμε τη συζήτηση για Ευρώπη δύο ταχυτήτων, καθώς μια καλύτερα δομημένη Ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον όλων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια συστημική κρίση, η οποία απαιτεί ισχυρότερη δέσμευση από όλους και μπορεί να απαιτήσει συμπληρωματικά μέτρα. Ο ίδιος, επισήμανε ότι απαιτείται βαθύτερη οικονομική ενσωμάτωση ανάμεσα στις 17 χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς όμως να βρεθούν σε μειονεκτική θέση τα άλλα 10 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε πως τα νέα μέτρα δημοσιονομικής επιτήρησης των χωρών της Ευρωζώνης και των οικονομικών τους στόχων θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα.

http://www.eklogika.gr/news/6846