Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Σε εφεδρεία από σήμερα περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι


Σε εφεδρεία τίθενται από σήμερα περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Εξορθολογισμό του μέτρου για τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών Μ. ΒορίδηςΣε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι σταματούν από σήμερα να δουλεύουν! Η αρχή γίνεται με 4.000 εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά παρέμεναν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ευνοϊκών
ρυθμίσεων και ακολουθούν άλλοι 16.000 μόνιμοι υπάλληλοι που αποκτούν δικαίωμα πλήρους σύνταξης έως το τέλος του 2013. Οι εργαζόμενοι αυτοί υπάγονται στη λεγόμενη προ-συνταξιοδοτική εφεδρεία και θα αμείβονται με το 60% των αποδοχών τους μέχρι να βγουν στη σύνταξη.
Σημειώνεται ότι ένα -αδιευκρίνιστο- μέρος των υπαλλήλων αυτών, δεν έχει λάβει ακόμη τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις για την απομάκρυνσή τους. Αυτοί θα προσέλθουν κανονικά σήμερα στην εργασία τους και αναμένεται να λάβουν τις πράξεις ακόμη και εντός της ημέρας!
Μάλιστα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξέδωσε σήμερα, Δευτέρα, μια νέα εγκύκλιο, στην οποία τονίζεται η ανάγκη τήρησης των καταληκτικών ημερομηνιών για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων έναρξης της εργασιακής εφεδρείας. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο που υπογράφεται από τον υπουργό Δ. Ρέππα και απευθύνεται σε όλους τους φορείς του δημοσίου, αναφέρεται ότι προκειμένου να μην υπάρξουν προσκόμματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, παρακαλούνται οι αρμόδιες Διευθύνσεις διοικητικού/προσωπικού να αποστείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία άμεσα και όχι μετά την 28ης Νοεμβρίου 2011 (σ.σ. δηλαδή… σήμερα!) αναλυτικές καταστάσεις με τα στοιχεία του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί στο φορέα τους και έχει γεννηθεί κατά τα έτη 1958 και προγενέστερα και ενδέχεται να πληροί τα κατά περίπτωση έτη ασφάλισης για την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία.
Με τη σειρά τους τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει άμεσα να απαντήσουν στους διάφορους φορείς αν οι εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στην ονομαστική κατάσταση έχουν χρόνο ασφάλισης στο ταμείο για το χρονικό διάστημα πριν από την πρόσληψή τους στο φορέα που υπηρετούν σήμερα και εν συνεχεία να εκδίδουν κατά άμεση προτεραιότητα βεβαίωση για το χρόνο ασφάλισης, η οποία και θα χορηγείται στους ενδιαφερόμενους, κατόπιν αίτησής τους.

Το επόμενο κύμα εφεδρείας
Το επόμενο κύμα προ-συνταξιοδοτικής εφεδρείας, που αφορά περίπου 12.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου σε φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2012. Ωστόσο, εκκρεμεί και σε αυτή την περίπτωση η έκδοση διαπιστωτικών πράξεων.
Όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου πρέπει να έχουν υπογράψει υπεύθυνη δήλωση για τον ακριβή χρόνο ασφάλισής τους όχι μόνο στον φορέα που εργάζονται, αλλά και τυχόν συντάξιμη προϋπηρεσία από άλλους φορείς. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν, προβλέπονται ποινές για όσους αποκρύψουν χρόνια και βέβαια συντάξιμη υπηρεσία που δεν θα δηλωθεί δεν θα προσμετρηθεί.
Εξορθολογισμό στις συγκοινωνίες προανήγγειλε ο Μ. Βορίδης
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης, με δηλώσεις που έκανε το πρωί στο Σκάι, προανήγγειλε τον εξορθολογισμό του μέτρου της εφεδρείας σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε την εφεδρεία ως «οριζόντιο μέτρο που ενέχει αδικίες» και τόνισε ότι απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις και εξορθολογισμός, καθώς -όπως είπε- εκτός από τις υπηρεσίες «θα υπάρχουν επιπτώσεις και στα έσοδα».
Κατά τον κ. Βορίδη, εντός της εβδομάδας θα υπάρχει απόφαση για την εφεδρεία στον τομέα των μέσω μεταφοράς, αλλά διευκρίνισε ότι η βασική φιλοσοφία του μέτρου δεν πρόκειται να αλλάξει.


http://www.eklogika.gr/news/6985