Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Το βίντεο που είδαν 111.433.075 άνθρωποι!


Ήταν ένας θρύλος του Hollywood, ένας άνθρωπος πολυτάλαντος, με καριέρα τόσο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση όσο και στη μουσική αλλά και τον χορό. Αν και δούλευε πάντοτε
μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας, διατηρούσε πάντοτε εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, επιμένοντας πως άλλο είναι η καριέρα και άλλο η προσωπική ζωή και είχε μάλιστα είχε καταφέρει να τα διαχωρίσει.

Ο Patrick Wayne Swayze γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1952 στο Χιούστον του Τέξας και ήταν το δεύτερο παιδί της χορεύτριας και χορογράφου Patsy Yvonne Helen και του μηχανικού Jesse Wayne Swayze, το οποίο μεγάλωνε σε ένα αυστηρά ρωμαιοκαθολικό περιβάλλον.

Ο ίδιος ονειρευόταν μια καριέρα στο ράγκμπι, ωστόσο ένας τραυματισμός στο γόνατο έβαλε τέλος σε αυτές τις βλέψεις του. Δεν το έβαλε κάτω. Το έμφυτο ταλέντο του στον χορό τον οδήγησε το 1972 στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε στις σχολές Harkness Ballet και Joffrey.

Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε στο «Disney Parade», ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε σε μικρούς ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές, όπως το θρυλικό M.A.S.H., ωστόσο ο ρόλος που τον καθιέρωσε ήταν εκείνος του «Νότιου» Orry Main, στην επική τηλεοπτική σειρά «Βόρειοι και Νότιοι» το 1985. Η σειρά έκανε πάταγο και σύμφωνα με τους τηλεκριτικούς, δρόμοι και πλατείες άδειαζαν, όταν εμφανιζόταν στο «γυαλί» ο Orry.

Το 1987 έρχεται η καταξίωση και στην Έβδομη Τέχνη, με τον Patrick να κερδίζει κοινό και κριτικούς για την ερμηνεία του στην υποκριτική αλλά και τον χορό στην ταινία «Dirty Dancing». Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, κερδίζει και τη Χρυσή Σφαίρα για τη σύνθεση του soundtrack «She’s like the wind», το οποίο έγινε must την εποχή εκείνη, κατακτώντας τα αμερικανικά charts.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα η τελευταία σκηνή του «Dirty Dancing», (video) όπου ο Swayze χορεύει με την «Baby» και ακούγεται το επίσης αλήστου μνήμης «I’ve had the time of my life» αριθμεί πάνω από 111 εκατομμύρια προβολές στο Youtube!

To 1990 έρχεται μια ακόμη επιτυχία για τον Patrick, με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία «Ghost» πλάι στην Demi Moore και την Woopie Goldberg, ενώ μετά και τη συμμετοχή του στο πλευρό του νεαρού τότε Keanu Reeves στην ταινία «Point Break», οδηγεί το περιοδικό «People» να του αποδώσει τον τίτλο του πλέον σέξι άνδρα εν ζωή.

Μέσα στη δεκαετία του ’90 η καριέρα του Patrick περνά μέσα από διάφορα στάδια, ωστόσο ο ίδιος επιλέγει να κινηθεί εκτός κινηματογράφου και να ασχοληθεί με το θέατρο και την χορογραφία. Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση υπήρξαν περιορισμένες. Μικροί ρόλοι σε τηλεοπτικές σειρές αλλά και διάφορες ειδήσεις που είχαν να κάνουν με τη στροφή του στο αλκοόλ, μια συνήθεια που δυστυχώς ο Patrick είχε αποκτήσει το 1982, αμέσως μόλις πέθανε ο πατέρας του.

Το 2006 τον βρίσκει στο Broadway, όπου πρωταγωνιστεί στο μιούζικαλ «Guys and Dolls», που ανεβάζει το West End Theater. To 2008 o Patrick αρχίζει να μην αισθάνεται καλά. Η διάγνωση δείχνει καρκίνο στο πάγκρεας τετάρτου σταδίου. Υποβάλλεται σε διαδοχικές χημειοθεραπείες. Δεν το βάζει κάτω και πάλι. Εμφανίζεται στην τηλεόραση και λέει πως θα παλέψει την αρρώστια του. Τελικά, χάνει τη μάχη με την επάρατη νόσο στις 14 Σεπτεμβρίου 2009. Ήταν παντρεμένος από το 1972 με τη Lisa Niemi.

Χρήστος Παναγόπουλος


mylady