Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Έπεσαν οι μάσκες για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου


Πριν λίγες μέρες, στις 26-09-2011, οι Φίλοι του Περιβάλοντος – Πιερία 2008, προσκεκλημένοι από την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, παρευρεθήκαμε σε σύσκεψη για το θέμα της
υπογραφής του προεδρικού διατάγματος σχετικά με το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου. Παρόντες όλοι οι τοπικοί άρχοντες και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων.

Δυστυχώς πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, εκφράζοντας ακραίες απόψεις όπως, για παράδειγμα, να καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης, να απαλειφθεί εντελώς η ζώνη Γ, να καταργηθεί στο σύνολο του όλο το νομοσχέδιο κλπ.

Ο τέως υφυπουργός κ. Γ. Κωνσταντόπουλος δεν δίστασε μάλιστα να ομολογήσει ότι με δικές του ενέργειες (μεσολάβησε στον κ. Σουφλιά) μπήκε στο ψυγείο η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη το 2004 και δήλωσε ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα!

Έτσι λύνεται το «μυστήριο» γιατί είχε κολλήσει στα συρτάρια των υπουργείων τόσα χρόνια το Γενικό Διαχειριστικό Σχέδιο για τον Όλυμπο.

Ελπίζουμε ότι ο νυν Υπουργός Περιβάλλοντος δεν θα υποκύψει σε τέτοιες πιέσεις. Έτσι κι αλλιώς, οι φωνές των απλών πολιτών που ζητούν επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού, είναι τόσες πολλές που κανείς δεν μπορεί να τις αγνοήσει. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το κοινό συμφέρον για να ικανοποιήσει ατομικές ιδιοτέλειες.



Θεωρούμε ότι δεν νοείται Εθνικό Πάρκο χωρίς κανόνες και νόμους που να το προστατεύουν.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου, αφήνει τον Όλυμπο έρμαιο στις ορέξεις καθενός κακόβουλου που θέλει να αποκομίσει προσωπικά οφέλη καταπατώντας το βουνό.



Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε όλοι ότι η προστασία του περιβάλλοντος συμφέρει και οικονομικά. Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα βασιστεί η ανάπτυξη όλων των παρολύμπιων οικισμών. Προέκυψε μέσα από συζητήσεις και γνωμοδοτήσεις πολλών αρμοδίων φορέων, όπως είναι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού στον οποίο εκπροσωπούνται εδώ και πολλά χρόνια οι τοπικές κοινωνίες.



Για αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Ένας μήνας διαβούλευσης είναι αρκετός σε κάθε ενδιαφερόμενο να εκφράσει την άποψη του.



Αυτή είναι η τελευταία ελπίδα για όσους ζουν περιμετρικά του μυθικού βουνού και αγωνιούν για το μέλλον του. Ας μην την σπαταλήσουμε επιπόλαια.

http://fp08.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=128&Itemid=1