Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Τιμήθηκε η ημέρα μνήμης των εθνικών μας ευεργετών

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη πλατεία Ελευθερίας

Στο χώρο του μνημείου της Πλατείας Ελευθερίας τελέστη επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση
στεφάνων για τον εορτασμό της ημέρας των Εθνικών Ευεργετών από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Νίκο Μακρίδη ως εκπρόσωπο της αντιπεριφέρειας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αρχές του νομού, ενώ αναφορά στην προσφορά των εθνικών ευεργετών και συγκεκριμένα του ευεργέτη Θεόδωρου Χατζόγλου έκανε ο κ. Μιχάλης Συμεωνίδης.

Όπως είπε σε εποχές που δεν υπήρχαν κοινοτικά πλαίσια στήριξης και ευρωπαϊκά προγράμματα οι εθνικοί ευεργέτες με την προσφορά και το έργο τους στήριξαν την εκπαίδευση και την τοπική ανάπτυξη ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που από μόνοι τους άνοιξαν νέους δρόμους στην ιστορία της χώρας μας.

Ο Θεόδωρος Χατζόγλου

Ένας από αυτούς είναι για την Κατερίνη και την Πιερία ο Θεόδωρος Χατζόγλου. Γεννημένος το 1915 στην Σαμψούντα του Πόντου από πατερά που ασχολούνταν στην πατρίδα του με καπνά, συνεργαζόμενος με την American Tobacco.

Όλη η οικογένεια, 3 αδελφές και ο μικρότερος Θόδωρος, -αφού ο μεγάλος Δημοσθένης ακολουθώντας τη μοίρα χιλιάδων Ποντίων χάθηκε από τα χέρια των Τούρκων- έφθασαν στην Ελλάδα, πρώτα στην Καβάλα και μετά στην Κατερίνη.

Ο πατέρας του έφερε από την πατρίδα του τον σπόρο καπνών "Σαμψούς". Ο Θόδωρος αφού τελείωσε την Ανωτάτη Εμπορική Αθηνών ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του αρχίζει να ασχολείται με το καπνεμπορικό.

Ο Χατζογλου είναι από τους πρωτοστάτες της συγχώνευσης των δυο μεγάλων ομάδων της Κατερίνης από την οποία προέκυψε ο Πιερικός το 1961. Το 1962 αναλαμβάνει πρόεδρος και παραμένει μέχρι το 1967.

Στα 64 χρόνια του τον βρίσκει καρκίνος των πνευμόνων και σε 6 μήνες φεύγει από τη ζωή προλαβαίνοντας ωστόσο να δείξει την αγάπη του στον τόπο. Κληροδοτεί το σπίτι του και το καπνεργοστάσιο του στη Νομαρχία Πιερίας, όπου εκεί δημιουργήθηκε το γνωστό σε όλους Χατζόγλειο σχολείο.

http://www.pierikoiantilaloi.gr/news/detail.php?ID=18050