Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι ξεκίνησε η αγορά μήλου. Έντονο το ενδιαφέρον για εξαγωγές στην Αίγυπτο

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι ξεκίνησε η αγορά μήλου. Έντονο το ενδιαφέρον για εξαγωγές στην Αίγυπτο
Στα χωράφια έχουν μπει και συγκομίζουν από την περασμένη Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι μηλοπαραγωγοί της χώρας. Μπορεί η κατάσταση όσον αφορά την ποιότητα και την παραγωγή να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ωστόσο κοινός παρανομαστής στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το έντονο
αγοραστικό ενδιαφέρον από την αγορά της Αιγύπτου και όχι μόνο. Γεγονός που πιστοποιεί στον ΑγροΤύπο και ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, κ. Διονύσης Βαλασσάς τονίζοντας: «Πέρσι “ανοίξαμε” την αγορά της Αιγύπτου όπου δώσαμε μια σημαντική ποσότητα κοντά στο 1 εκατ. κιλά ενώ επίσης “άνοιξε” και η αγορά του Βόρειου Ιράκ. Και φέτος υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις χώρες αυτές αλλά και το Ισραήλ». Όσον αφορά το θέμα των τιμών σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αυτές κινούνται στα ίδια με πέρσι, κάτι που δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς αφού τα έξοδα καλλιέργειας φέτος ήταν όπως τονίζουν οι ίδιοι ιδιαίτερα αυξημένα.

«Ξεκινήσαμε την συγκομιδή την περασμένη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Το προϊόν είναι πολύ καλής ποιότητας αλλά έχουμε ορισμένα προβλήματα με τις ζέστες του Σεπτεμβρίου. Τα μήλα ποιοτικά εξελίσσονταν πολύ καλά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού όσον αφορά το σχήμα. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που διαμορφώνεται τα χρώμα. Στο κόκκινο μήλο το χρώμα είναι μια πολύ σοβαρή ποιοτική παράμετρος και οι καύσωνες του Σεπτεμβρίου δεν βοηθούσαν σε αυτό αφού χρειάζονταν υγρές συνθήκες. Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα συνέβη μια πολύ σημαντική βροχόπτωση, έπεσε η θερμοκρασία την νύχτα πράγμα που βελτίωση την ποιότητα μερικών μήλων πλην όμως κάποια ακόμα τα περιμένουν οι παραγωγοί. Μαζεύουμε επιλεκτικά δηλαδή. Αν και στην περιοχή μας αναμένεται μείωση της παραγωγής σε πανελλήνιο επίπεδο αναμένουμε μικρή αύξηση», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, κ. Διονύσης Βαλασσάς.

Στα ίδια οι τιμές, ενδιαφέρον για εξαγωγές
Και προσθέτει: «Εμείς έχουμε ξεκινήσει και μπήκαμε στην αγορά με τα πρώτα μήλα με τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Δηλαδή οι τιμές χονδρικής στα πρατήρια του συνεταιρισμού Αθηνών και Θεσσαλονίκης είναι 1,25 ευρώ το κιλό (για τα καλά μήλα τα 58-90 σε διάμετρο), 1,25 ευρώ/κιλό (σε συσκευασία χύμα max pack) και 1,30 ευρώ/κιλό (σε τελάρο). Οι τιμές θεωρούνται οριακές για την Ζαγορά αφού έχουμε αυξημένο κόστος καλλιέργειας, μικρό κλήρο, ορεινές καλλιέργειες. Όμως την περίοδο αυτή λόγω και της οικονομικής συγκυρίας αν κατορθώσουμε να κρατήσουμε τις περσινές τιμές θα είναι μια επιτυχία».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με το θέμα των εξαγωγών φέτος ο κ. Βαλασσάς μας κάνει γνωστό ότι: «Τα πρώτα μηνύματα από την αγορά σχετικά με την ζήτηση είναι θετικά. Τα καλά μας μήλα στον μεγαλύτερο όγκο τους φεύγουν στην εγχώρια αγορά. Εξάγουμε όμως σημαντικές ποσότητες σε μεσαίο και μικρό μήλο αλλά και σε μεγάλο που το χρώμα του δεν είναι τόσο καλό. Εξάγουμε σημαντικές ποσότητες στις αγορές των Βαλκανίων. Πέρσι “ανοίξαμε” την Αίγυπτο όπου δώσαμε μια σημαντική ποσότητα κοντά στο 1 εκατ. κιλά ενώ επίσης πέρσι “άνοιξε” και η αγορά του Βόρειου Ιράκ. Και φέτος υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από την Αίγυπτο αλλά και το Ισραήλ.
Όσον αφορά την συνέχεια της συγκομιδής υπάρχει ο πάντα ο κίνδυνος να έχουμε κάποια απώλεια παραγωγής παραπάνω από όση εκτιμούσαμε σε καλό επιτραπέζιο μήλο».

Καλή ποιότητα
Για μια καλή χρονιά όσον αφορά την ποιότητα κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ Α.Ε.), κ Θωμάς Παπαβασιλείου. «Τα μήλα σαν ποιότητα είναι πολύ καλά φέτος αφού οι βροχές τις προηγούμενης εβδομάδας ήταν πολύ καλή για την ποιότητα τους. Συνολικά αναμένεται φέτος να διακινήσουμε συνολικό γύρω στα 6 εκατ. κιλά.
Όσον αφορά τις τιμές πουλάμε στα 65 με 70 λεπτά το κιλό. Εκεί αναμένεται να μείνουν τον πρώτο τουλάχιστον μήνα της συγκομιδής. Σύγκριση με την περσινή χρονιά δεν μπορεί να γίνει αφού το 2010 στην περιοχή είχαμε ζημιές από το χαλάζι τις τάξεως του 80%. Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι επίσης ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εξαγωγές ειδικά από την Αίγυπτο αλλά και από τους παλιούς μας πελάτες όπως το Ιράκ, Σαουδική Αραβία κ.α».

Προβλήματα
Τέλος μια διαφορετική εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες περιοχές μας παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του Α.Σ Άρνισσας του νομού Πέλλας, κ. Γιώργος Θεοδώρου. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου «η συγκομιδή ξεκίνησε και η παραγωγή είναι μειωμένη. Η μείωση αναμένεται ακόμα και 40%. Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μήλου θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα από χαλάζι αλλά και από φουσικλάδι. Στις πρώτες αγοραπωλησίες οι τιμές για το μήλο στην περιοχή μας διαμορφώνεται από 35 έως 50 λεπτά το κιλό στα ίδια επίπεδα δηλαδή με πέρσι και ίσως λίγο μειωμένες. Οι παραγωγοί όπως είναι φυσικό είναι δυσαρεστημένοι αφού τα έξοδα είναι πολλά (φέτος θέλαμε 18 με 20 ραντίσματα)».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=67764