Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

"Αγανακτισμένη" παρέλαση στη Βέροια

18-10-2011-1111
Με κεντρικό σύνθημα «Χωρίς ψωμί, χωρίς παιδεία δεν υπάρχει ελευθερία» διαδήλωσαν ειρηνικά στη Βέροια οι «Αγανακτισμένοι» πριν την καθιερωμένη παρέλαση για τα 99α «Ελευθέρια» της πόλης, το πρωί της Κυριακής. Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της
Βέροιας ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου με τις καθιερωμένες βραβεύσεις των μαθητών και αθλητών που διακρίθηκαν το 2010 στο Χώρο Τεχνών. Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η δοξολογία στον Άγιο Αντώνιο και η κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο της Πλατείας Ωρολογίου, με εκπρόσωπο της κυβέρνησης τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Άγγελο Τόλκα.
Στη συνέχεια οι αγανακτισμένοι πολίτες, πριν ξεκινήσει η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και αποδοκίμασαν με συνθήματα την κυβερνητική πολιτική. Η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και του στρατού, πραγματοποιήθηκε δίχως κανένα πρόβλημα.
18-10-2011-11Η κατάθεση στεφανιών
Το πρωί της Κυριακής, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου διεξήχθη η καθιερωμένη επίσημη δοξολογία χωροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονα και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων στη Πλατεία Ρακτιβάν (Ωρολογίου). Σημειώνουμε πως εκτός από τον Άγγελο Τόλκα, ο μόνος Βουλευτής της Ημαθίας που παρέστη ήταν ο Μιχάλης Χαλκίδης. Παρόντες από πλευράς επισήμων ήταν επίσης η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο Στρατηγός – Διοικητής Β’ Σ.Σ. Θεόκλητος Ρουσάκης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας Δημήτρης Παπαχρήστου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πολιτευτές, εκπρόσωποι φορέων της Βέροιας και πολίτες.
18-10-2011-111Η παρέλαση και η πορεία των «Αγανακτισμένων»
Όπως προαναφέραμε πριν ξεκινήσει η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, ομάδα αγανακτισμένων πολιτών, πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας και αποδοκίμασε με συνθήματα την κυβερνητική πολιτική. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από την οδό Ελιάς και όταν έφτασαν στην οδό Μητροπόλεως εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας. Οι «Αγανακτισμένοι» κατάφεραν και έκαμψαν το αστυνομικό μπλόκο και φωνάζοντας συνθήματα αποδοκιμασίας έφτασαν μέχρι το μέγαρο του ΟΤΕ.
18-10-2011-11111Εκεί, η αστυνομία οδήγησε τους διαδηλωτές στον κάθετο πεζόδρομο της οδού Βικέλα και άδειασε την οδό Μητροπόλεως για την παρέλαση. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως αρκετοί ήταν οι πολίτες που χειροκρότησαν τους «Αγανακτισμένους», ενώ η παρέλαση πραγματοποιήθηκε δίχως κανένα πρόβλημα ενώ τα περισσότερα χειροκροτήματα τα εισέπραξε ο στρατός.
Πάντως, ο Άγγελος Τόλκας απέφυγε να κατέλθει την οδό Μητροπόλεως μαζί με τους υπόλοιπους επισήμους. Οδηγήθηκε με αυτοκίνητο από άλλο δρόμο και έφτασε στην εξέδρα από την πλευρά του Δημαρχείου. ενώ μετά το τέλος της παρέλασης ο κ. Τόλκας αποδοκιμάστηκε από μερίδα διαδηλωτών, ενώ οι άλλες τρεις βουλευτές της Ημαθίας δεν εμφανίστηκαν καθόλου στην εξέδρα των επισήμων.
18-10-2011-1Δηλώσεις του Άγγελου Τόλκα
Μετά το πέρας της παρέλασης ο Υφυπουργός μίλησε στα μέσα ενημέρωσης εντός του Δημαρχείου Βέροιας. Στην δήλωσή του σημείωσε τα εξής: «Σήμερα είναι ημέρα απελευθέρωσης της Βέροιας, μια ημέρα που μας δίνει σημαντικά μηνύματα. Σημαντικά μηνύματα που ανάγονται στο παρόν μας αλλά και στο μέλλον μας. Πρώτο και σημαντικό μήνυμα είναι ότι οι Έλληνες στις στιγμές κρίσεις ενώνονται και μπορούν να καταφέρουν πολλά, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να κάνουν το ακατόρθωτο. Ένα ακόμη μήνυμα σημαντικό είναι ότι μαζί και ενωμένοι μπορούμε να δώσουμε ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, οι Έλληνες έχουμε την ευθύνη να σταθούμε ισχυροί, μέσα σε μια Ευρώπη που την έχουμε ανάγκη, αλλά μας έχει ανάγκη. Για όλα αυτά, η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένταση του αγώνα μας, ένταση της προσπάθειάς μας”.
18-10-2011-1111111«Καταλαβαίνουμε τις αντιδράσεις»
Σε ερώτηση για τις πορεία και τις αποδοκιμασίες αγανακτισμένων πολιτών, ο κ. Τόλκας απάντησε: «Καταλαβαίνουμε τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Το θέμα είναι ότι η αγανάκτηση είναι για την χώρα που εμείς παραλάβαμε, για μια χώρα που οφείλει να αλλάξει και είναι αγανάκτηση για όλα αυτά που αφήσανε την χώρα πίσω. Αυτά σήμερα πρέπει να αλλάξουν, αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Αυτά χρειάζονται μαζικές παρουσίες, σύσσωμη και μαζική συστράτευση, χρειάζονται και όλους τους Έλληνες πολίτες. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θέλει να δει μια Ελλάδα διαφορετική. Θέλουν να δουν μια Ελλάδα, όταν ξεπεράσουμε την κρίση, με δυνατότητες, με θέσεις εργασίας».
Σε ερώτηση για τις απουσίες συναδέλφων του, ο κ. Τόλκας απέφυγε να σχολιάσει και αρκέστηκε να πει ότι «η κυβέρνηση είναι παρούσα στις μάχες και στην πρώτη μάχη χαρακωμάτων».