Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Συνέντευξη τύπου ΠΑΜΕ για την 48ωρη Απεργία 19-20 Οκτωβρίου



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Κάλεσμα για συμμετοχή στην 48ωρη απεργία, την συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία ελευθερίας την Τετάρτη 10:30 π.μ. και τις κινητοποιήσεις που θα επακολουθήσουν σε
χώρους δουλειάς απηύθυναν το πρωί της Δευτέρας στελέχη της γραμματείας Πιερίας του Π.Α.ΜΕ. Κάνοντας λόγο για πανεργατικό παλλαϊκό ξεσηκωμό, κάλεσαν το λαό της Πιερίας να δώσει μαχητικό μαζικό βροντερό παρών.
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
«Η ολομέτωπη επίθεση στους μισθούς και στα μεροκάματα μέσα από την ανατροπή και επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ωθεί την εργατική τάξη στο Μεσαίωνα, πετσοκόβει το εργατικό εισόδημα, στερώντας από την εργατική οικογένεια ακόμα και τα στοιχειώδη. Στρατηγικός στόχος αυτής της επίθεσης είναι να γίνει ακόμα πιο φτηνή η τιμή της εργατικής δύναμης, να συμπιεστεί η αξία της στο έσχατο επίπεδο. Ηδη, κυβέρνηση, τρόικα και πλουτοκρατία τα δύο τελευταία χρόνια - σύμφωνα με υπολογισμούς - έριξαν τους μισθούς πάνω από 10%.

Με το πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, η κυβέρνηση καταφέρει ακόμα ένα συντριπτικό χτύπημα στους μισθούς του Δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα και των πρώην ΔΕΚΟ. Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, η μη επέκταση των κλαδικών σε ολόκληρο τον κλάδο, η κατάργηση της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο, σηματοδοτεί μια νέα αφαίμαξη μισθών και μεροκάματων που θα είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου που καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις, θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα από 10% έως 30%. Οι απώλειες των εργαζομένων και η αντίστοιχη κερδοφορία για το μεγάλο κεφάλαιο θα ανέλθει στα 4,5 δισ. ευρώ έως 13,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, δηλαδή, νομοθετεί την απροκάλυπτη ληστεία του εργατικού εισοδήματος και με μια διάταξη μεταφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της εργοδοσίας.

Να τι σημαίνουν οι επικλήσεις της κυβέρνησης για την ανταγωνιστικότητα που πρέπει να πετύχει η ελληνική οικονομία απέναντι στα γειτονικά κράτη. Το λένε οι ίδιοι: Με τις σαρωτικές ανατροπές επιδιώκουν να ρίξουν τους μισθούς στα επίπεδα μισθών Βουλγαρίας και Ρουμανίας, προς χάριν της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η ανταγωνιστικότητα είναι το όχημα, με το οποίο η πλουτοκρατία θα σαρώσει, στην κυριολεξία, το εργατικό εισόδημα. Θα αρπάξει και το τελευταίο ψίχουλο από το τραπέζι του εργάτη. Κάθε μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 1% μεταφράζεται σε κέρδη ύψους 450 εκατομμυρίων περίπου για το κεφάλαιο, σε ετήσια βάση. Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργούν και επιχειρησιακές συμβάσεις σαν αυτή που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ στον ΟΤΕ, με δραστική μείωση μισθών, εξασφαλίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη για τη συγκεκριμένη εργοδοσία, αλλά και λειτουργώντας ως πιλότος συνολικά για τα επίπεδα των μισθών στη χώρα μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, κινούνται όσα προβλέπουν οι τροπολογίες της κυβέρνησης για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων σε πρώην ΔΕΚΟ και αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις όπως π.χ. ΔΕΗ και ΕΛΠΕ.

Μετά απ' αυτά, γίνεται φανερό τι θα σημαίνει για την εργατική τάξη, συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, η μείωση και των κατώτερων μισθών, μέσα από την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έθεσαν ήδη στο τραπέζι κυβέρνηση και τρόικα. Η χιονοστιβάδα που θα ακολουθήσει, έχοντας παραμερίσει και την τελευταία γραμμή άμυνας που συγκρατεί σήμερα την τιμή της εργατικής δύναμης, δε θα αφήσει τίποτα όρθιο. Ο κίνδυνος για την εργατική τάξη είναι μεγάλος. Και η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, αποφασιστική και μαζική».

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ
«Η αδίστακτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν σταματά μπροστά σε τίποτα, τα δίνει όλα για να εξυπηρετήσει βιομήχανους, τραπεζίτες , εφοπλιστές. Επιβάλει χωρίς κανένα ενδοιασμό, νέα ακόμα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Μετά τα χαράτσια, τα απάνθρωπα φορολογικά μέτρα, τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, τώρα θέλει να καταδικάσει τους εργαζόμενους σε μεροκάματα Κίνας και εργασιακές συνθήκες γαλέρας.

Θέλει να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για συμφέρουσες και κερδοφόρες επενδύσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Με το πολυνομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ότι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα ανεργίας των εργαζόμενων.

Τα μέτρα αυτά είναι η άλλη όψη του ανοίγματος των «κλειστών επαγγελμάτων», των μέτρων ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες βιοτέχνες και έμπορους. Τα μονοπώλια απαιτούν: ξεκαθάρισμα της αγοράς από τα μικρομάγαζα, χρεωκοπημένους επαγγελματίες - βιοτέχνες - έμπορους, φθηνά μεροκάματα και φορολογική ασυλία.

Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα διακρίνεται πιο καθαρά το αποκρουστικό της πρόσωπο. Αυτά συζητάει και συναποφασίζει η κυβέρνηση με την τρόικα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χέρι-χέρι με τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» επιδιώκουν την πτώχευση των λαϊκών στρωμάτων, για να σωθούν οι τράπεζες, να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, για να μην χάσουν τα κεφάλαια τους οι τοκογλύφοι που για δεκαετίες απομυζούν τον ιδρώτα των λαϊκών στρωμάτων».

http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Site=105825704