Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Σάλος με την εκτέλεση του Τρόι Ντέιβις στις ΗΠΑ

hpa 300x186 Σάλος με την εκτέλεση του Τρόι Ντέιβις στις ΗΠΑΜπροστά από τη φυλακή του Τζάκσον της Τζόρτζια, όπου εκτελέσθηκε σήμερα ο Τρόι Ντέιβις, βαθειά σιωπή διαδέχθηκε τις προσευχές και τις φωνές του συγκεντρωμένου πλήθους που ζητούσε τη σωτηρία του ανθρώπου που διακήρυσσε την αθωότητα του μέχρι
την τελευταία του πνοή.

Μέχρι την τελευταία στιγμή το πλήθος περίμενε ένα θαύμα. Εκατοντάδες άνθρωποι προσεύχονταν όλη την ημέρα για μία ύστατη απόφαση που θα εμπόδιζε την εκτέλεση του Τρόι Ντέιβις, ο οποίος έγινε το διεθνές σύμβολο του αγώνα κατά της θανατικής ποινής. Οι υποστηρικτές του αναθάρρησαν όταν η εκτέλεση καθυστέρησε για τέσσερις σχεδόν ώρες εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε και την τελευταία του προσφυγή.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο που ήταν παρούσα στην εκτέλεση, ο 42χρονος μαύρος Αμερικανός που καταδικάσθηκε το 1991 χωρίς στοιχεία, με βάση καταθέσεις μαρτύρων που στη συνέχεια ανακλήθηκαν για τον φόνο λευκού αστυνομικού, επαναλάμβανε μέχρι την τελευταία του στιγμή ότι ήταν αθώος. “Δεν έφταιγα εγώ, δεν είχα όπλο… Και γι΄αυτούς που ετοιμάζονται να μού αφαιρέσουν τη ζωή, ας σάς έχει ο θεός ευλογημένους”.
“Ο Τρόι Ντέιβις πέθανε απόψε και μαζί του πέθανε το αίτημά του για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Μία οικογένεια πενθεί απόψε…η αθωότητα δεν έχει άλλον εχθρό από τον χρόνο…αλλά η κληρονομιά του Τρόι Ντέιβις δεν χάνεται απόψε”, δήλωσε μετά την εκτέλεση ένας εκ των συνηγόρων του, ενώ άλλος συνάδελφός του καταδίκασε τη μεταχείριση του Τρόι Ντέιβις ως “δικαστικό λιντσάρισμα”.
Ο Μπέντζαμιν Τζέλους, πρόεδρος της οργάνωσης για την υπεράσπιση των εγχρώμων πολιτών (NAACP) έκανε λόγο για μία στιγμή “όπου η καρδιά ραγίζει , όπου η δικαιοσύνη της χώρας μας απογοητεύει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο”.
Σύμφωνα με τον Λάρι Κοξ, της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ, “Ο Τρόι Ντέιβις έχει πλέον γίνει το αδιανόητο σύμβολο όλων των αποτυχιών, όλων των στρεβλοτήτων…θα προσπαθήσουμε να στηριχθούμε σε αυτό για να δείξουμε ότι η θανατική ποινή πρέπει να καταργηθεί”.
“Υπάρχουν άνθρωποι στο Παρίσι, υπάρχουν άνθρωποι στην Αφρική, υπάρχουν άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο που θα μας παρακολουθούν να τον εκτελούμε…Μην έρθετε ποτέ για διακοπές στην Τζόρτζια, μην έρθετε ποτέ να παρακολουθήσετε αγώνα του μπέιζ μπολ εδώ”, είπε ένας πάστορας έξω από τη φυλακή του Τζάκσον. “Πρόκειται για σκάνδαλο, κανείς δεν μπορεί να εκτελεί χωρίς στοιχεία, μόνο με βάση καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων”, δήλωσε ένας άλλο πάστορας.
“Η αδικία όπου και αν βρίσκεται αποτελεί απειλή για τη δικαιοσύνη”, δήλωσε ο Α.Σ. Ντυμάς του NAACP επικαλούμενος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. “Μπορεί κάποιος να κλείσει τη μουσική, αλλά δεν θα μπορέσει να εξαφανίσει το τραγούδι”.

http://www.onlycy.com/