Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΝΤ : Προειδοποιεί για μια νέα επικίνδυνη φάση για την παγκόσμια οικονομία

DNT 300x174 ΔΝΤ : Προειδοποιεί για μια νέα επικίνδυνη φάση για την παγκόσμια οικονομία
Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε ”μια νέα επικίνδυνη φάση”, με την ανάκαμψη να είναι πολύ ασθενέστερη από ό,τι είχε προβλεφθεί λίγους μήνες πριν, προειδοποίησε την Τρίτη το
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Προειδοποιώντας ότι οι δυτικές οικονομίες θα μπορούσαν να επανέλθουν σε ύφεση – με σοβαρές αλυσιδωτές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο – το ΔΝΤ προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 4,0% για το 2011 και το 2012.

”Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια νέα επικίνδυνη φάση. Η ανάκαμψη έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, απότομα”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard.

”Απαιτούνται ισχυρές πολιτικές τόσο για τη βελτίωση των προοπτικών όσο και για τη μείωση των κινδύνων”, είπε ο κ. Blanchard, προσθέτοντας ότι ”οι αγορές έχουν γίνει σαφώς πιο επιφυλακτικές σχετικά με την ικανότητα πολλών χωρών να σταθεροποιήσουν το δημόσιο χρέος τους”.

Στην εξαμηνιαία έκθεση του ”Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας”, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα είναι ανομοιογενής στον ανεπτυγμένο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η παγκόσμια οικονομία, η οποία ανέκαμψε το 2010, μετά τη μεγάλη ύφεση το 2008 και το 2009, έχει επιβαρυνθεί λόγω των επίμονων προβλημάτων χρέους και ελλειμμάτων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, αναφέρει το ΔΝΤ.

Οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης, όπως π.χ. η Κίνα και η Ινδία, δεν θα μείνουν αλώβητες από την αδυναμία που καταδεικνύουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες, σημειώνει το ΔΝΤ, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Η υποβάθμιση του ρυθμού ανάπτυξης από το ΔΝΤ είναι σχεδόν καθολική, από τη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική και την υπο – Σαχάρια Αφρική μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η αμερικανική οικονομία, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, υπέστη την πιο αξιοσημείωτη υποβάθμιση στο ρυθμό ανάπτυξης της – περίπου μια ποσοστιαία μονάδα – με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι η ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των ΗΠΑ θα ανέλθει στο 1,5% το 2011 και 1,8% το 2012.

Στην Ευρωζώνη, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 1,1% το 2012.

Η οικονομία της Ιαπωνίας ανακάμπτει από το σεισμό και το τσουνάμι του περασμένου Μαρτίου, αναφέρει το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως αναμένεται ότι η ιαπωνική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,5% αυτό το έτος, λιγότερο από ότι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, πριν επανέλθει στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,3% το 2012.

Για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η περιορισμένη ικανότητα, η πολιτική λιτότητας και η επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης θα οδηγήσουν σε ελαφρώς επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 6,1% το 2012.

Η Κίνα θα συνεχίσει να ηγείται της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 9,0% το επόμενο έτος.

http://www.onlycy.com/