Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Χαλκιδική: θέσεις μάχης για τον χρυσό...

Το Ρ/Θ αναζήτησε την πραγματική διάσταση του ζητήματος "χρυσός στη Χαλκιδική" όταν ο χρυσός παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους αναζητούν μια 'σίγουρη' επένδυση - η τιμή του πολύτιμου μετάλλου από τα 500 δολάρια η ουγκιά το 2006 είχε εκτιναχθεί στα 1.200 δολάρια ως το τέλος του 2010..
..
 Κύριος χώρος εργασίας για την Βόρεια Χαλκιδική
"Δουλεύει στον Μαντεμλάκκο...". Η συγκεκριμένη έκφραση είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές όταν κανείς ρωτήσει για την εργασία κάποιου από τα περισσότερα χωρία που βρίσκονται από τη Αρναία μέχρι και το Στρατώνι το λιγότερο. Σήμερα στο Στρατώνι απασχολούνται περί τα 400 άτομα και πρόσφατα ανανεώθηκαν για δύο χρόνια η περιβαλλοντική άδεια και η άδεια εκμετάλλευσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σε δημοσίευμα του το "Βήμα" αναφέρει πως τα έσοδα από το Στρατώνι την περίοδο 2006- 2009 ανήλθαν στα 120 εκατ. ευρώ με βασικό πυρήνα των πωλήσεων τον μόλυβδο και τον ψευδάργυρο. Το 2006 και το 2007 υπήρξε ικανοποιητική κερδοφορία λόγω των καλών τιμών του ψευδαργύρου, το 2007 και το 2008 το μεταλλείο δεν έβγαζε τα έξοδά του αλλά το 2009 και το 2010 ήταν οριακά κερδοφόρο.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η εταιρεία στο Στρατώνι έχει επενδύσει 42 εκατ. ευρώ, το μεγάλο ζητούμενο όμως για τον Ελληνικό Χρυσό είναι να λάβει άδεια εκμετάλλευσης για το ορυχείο της Ολυμπιάδας όπου υπάρχουν κοιτάσματα 8 εκατ. ουγκιών χρυσού. Η τρέχουσα αξία υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2006 η εταιρεία είχε υποβάλει επιχειρηματικό σχέδιο για την εκμετάλλευση και των τριών ορυχείων. Το σχέδιο προέβλεπε έσοδα 4,5 δισ. ευρώ εντός 20 ετών, από τα οποία αν αφαιρούνταν τα κόστη εξόρυξης το καθαρό κέρδος για την εταιρεία θα ήταν της τάξης των 308 εκατ. ευρώ. Η κατάρτιση όμως του business plan είχε γίνει με τιμή χρυσού τα 325 δολάρια η ουγκιά ενώ σήμερα έχει 1.200 δολάρια η ουγκιά.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας κ. Π. Στρατουδάκη, η ενεργοποίηση του ορυχείου της Ολυμπιάδας θα σημάνει την πρόσληψη 1.200 ατόμων από την περιοχή, την υλοποίηση επενδύσεων 1 δισ. ευρώ, πωλήσεις περίπου 12 δισ. ευρώ σε βάθος εικοσαετίας, καθαρό κέρδος για την εταιρεία 1,2 δισ. ευρώ και κοινωνικό μέρισμα στην περιοχή της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα αποθέματα και οι περιβαλλοντικές δυσκολίες...

Τα συνολικά αποθέματα και των τριών μεταλλείων είναι τεράστιας αξίας: 8 εκατ. ουγκιές χρυσού, 62,7 εκατ. ουγκιές αργύρου, 800.000 τόνους χαλκού, 660.000 τόνους μολύβδου και 890.000 τόνους ψευδαργύρου.

Το ίδιο μεγάλες όμως είναι και οι αντιδράσεις από τους κατοίκους που θεωρούν πως ειδικά η αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού είναι μια απειλή για την υγεία τους.

Οι οικολογικές οργανώσεις προεξοφλούν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή ενώ από την εταιρεία υποστηρίζουν ότι πάνω και από τη καλύτερη περιβαλλοντική μελέτη είναι να στηθεί μια υγιής επιχείρηση που θα γνωρίζει ότι η προστασία του περιβάλλοντος θα είναι προς το συμφέρον της: αδιέξοδο...

Σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, στις 28 Ιανουαρίου φέτος, παρουσιάστηκε πληθώρα στοιχείων και διατυπώθηκε ευρεία γκάμα προβληματισμών κυρίως για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού με κύριο σημείο προσοχής την μέθοδο με την οποία θα είναι εφικτή η απόληψη των μετάλλων. Μια μέθοδος που θα κρίνει και το πόσο είναι αποδεκτό ή όχι το Μεταλλευτικό Σχέδιο της εταιρίας...



Η παραπάνω εξέλιξη θεωρητικά θα ήταν ένα καταπληκτικό νέο για την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που έχει στην κατοχή της τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, αν είχε τις απαραίτητες άδειες για να προχωρήσει σε επενδυτικά σχέδια που τα τελευταία 20 χρόνια αποτελούν μήλο της έριδος ανάμεσα σε επιχείρηση και διάφορες κινήσεις πολιτών και όχι μόνο στην περιοχή.


Ποιος έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των υλών που κρύβει η περιοχή;


Ο έλεγχος των μεταλλείων της Χαλκιδικής βρίσκεται από το 2004 στα χέρια της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, συμφερόντων της Ελλάκτωρ με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Δ. Κούτρα.


Μια περιοχή με τρία διαπιστωμένα κοιτάσματα. Το παλαιότερο με ιστορία που χάνεται χιλιάδες χρόνια πίσω βρίσκεται στο Στρατώνι (ορυχείο ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου που λειτουργεί από το 2005) ενώ στην Ολυμπιάδα υπάρχει ανενεργό ορυχείο χωρίς άδεια, πλούσιο σε κοιτάσματα χρυσού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου και στις Σκουριές έχουν γίνει μόνο ερευνητικές γεωτρήσεις με διαπιστωμένα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού.