Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Στη Θεσσαλονίκη η Μπιενάλε νέων δημιουργών της Μεσογείου

Στη Θεσσαλονίκη επιστρέφει 25 χρόνια μετά, η Μπιενάλε νέων δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Στη φετινή διοργάνωση (θα φιλοξενηθεί στην πόλη από τις 7 Οκτωβρίου και για ένα μήνα) 300 νέοι δημιουργοί από 30 χώρες θα παρουσιάσουν το έργο τους στους τομείς των εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών και των παρεμβάσεων στην πόλη.

Την Μπιενάλε συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με βασικούς συνεργάτες-συνδιοργανωτές το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την Διεθνή Ενωση της Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου (BJCEM) .
Η επικείμενη διοργάνωση - όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο Δήμο Θεσσαλονίκης από τους εκπροσώπους των διοργανωτών- φέρει τον τίτλο και το θέμα: «Συμβίωση; /…Symbiosis?», φιλοδοξώντας να επαναδιαπραγματευθεί η έννοια της συμβίωσης στο πλαίσιο διαφορετικών πολιτικών τρόπων ύπαρξης, τεχνολογίας και ανθρώπων, καλλιτεχνικού έργου και καθημερινότητας κ.ά.
Η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε το 1985 (την πρωτοφιλοξένησε τότε η Βαρκελώνη) και έκτοτε δίνει τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς (ηλικίας 18-30 ετών) να συναντηθούν και να συν-δημιουργήσουν σε ένα πολύ-πολιτισμικό γεγονός καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.
Η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε την Μπιενάλε του 1986 και έκτοτε ακολούθησαν αντίστοιχες διοργανώσεις στη Μπολόνια (1988), τη Μασσαλία, τη Βαλένθια, τη Λισσαβόνα, το Τορίνο, τη Ρώμη, το Σεράγεβο, την Αθήνα (το 2003) , τη Νάπολη, την Πούλια της Ιταλίας και τέλος τα Σκόπια το 2009.
Ο Οργανωτικός φορέας της Μπιενάλε είναι η Διεθνής Ένωση των Νέων δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου η οποία σήμερα απαριθμεί 85 μέλη από 25 χώρες.
Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης ανέρχεται στο ποσό των 350.000 ευρώ (200.000 από πλευράς του Δήμου Θεσσαλονίκης και 150.000 από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς) ενώ αναζητούνται ήδη και χορηγοί.
Δημήτρια «αλλιώς»
Σε τρείς μόλις εβδομάδες θα «μαζευτεί» η διάρκεια των «Δημητρίων» - της κορυφαίας πολιτιστικής εκδήλωσης της Θεσσαλονίκης η οποία τα προηγούμενα χρόνια διαρκούσε ακόμα και πέντε συνεχείς μήνες.
Η αλλαγή του προφίλ της διοργάνωσης δεν οφείλεται μόνο στην αναγκαιότητα μείωσης του προϋπολογισμού (φτάνει φέτος μόλις στις 400.00 ευρώ από 1.200.000 που ήταν η περσινή ) αλλά και στη διαφοροποιημένη άποψη της νέας διοίκησης του Δήμου.
«Αν θέλουν και μπορούν οι ατζέντηδες ας διοργανώσουν όσες «μεγάλες» καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θέλουν. Όχι όμως με χρήματα του Δήμου. Ανεξάρτητα. Μέχρι σήμερα οι επιτροπές των Δημητρίων λειτουργούσαν ως άλλοθι της ανυπαρξίας καλλιτεχνικού διευθυντή - τα χρέη του οποίου έκανε ο εκάστοτε αντιδήμαρχος πολιτισμού και οι όποιοι συνεργάτες του - διοργανωτές καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με αποτέλεσμα τα Δημήτρια να μετατρέπονται σε… καλλιτεχνικό σούπερ-μάρκετ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Μπουτάρης ανακοινώνοντας στο περιθώριο της ενημέρωσης για την επικείμενη διοργάνωση της 15ης Biennale Νέων Καλλιτεχνών Μεσογείου την πρόθεσή του για αλλαγή του προφίλ των Δημητρίων.
Η 15η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου θα ενταχθεί στο πλαίσιο των επικειμένων φετινών 46ων Δημητρίων ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό τους (από πλευράς Δήμου) στα 600.000 Ευρώ.
Ειδικά μάλιστα για τα «Δημήτρια» της επόμενης χρονιάς κατά την οποία η πόλη θα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της (1912-2012) ο κ.Μπουτάρης υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται να χαλάσουμε χρήματα σε εθνικοαπελευθερωτικές υστερίες. Στόχος μας είναι η υπογράμμιση της νεανικότητας της Θεσσαλονίκης».


Πηγή: ΑΠΕ