Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ρυθμίσεις αγροτικών δανείων από την ΑΤΕbank

Σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων αγροτών κατά κύριο λόγο αλλά και των υπόλοιπων πελατών της προχωρά αυτό το διάστημα η Αγροτική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να δώσει «ανάσα» στους δανειολήπτες της αλλά και να διασφαλίσει μέρος έστω των οφειλομένων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας, Θεόδωρου Πανταλάκη στο capital.gr, ο ίδιος έχει δώσει εντολές για ρυθμίσεις δανείων και διευκόλυνση των πελατών, καθώς «στη συγκεκριμένη συγκυρία προέχει η διευκόλυνση της πελατείας να ρυθμίσει τις οφειλές της».
Το ένα από τα δυο δάνεια που ρυθμίζονται είναι του αγροτικού τομέα, ενώ διευκολύνσεις γίνονται και προς τους δημόσιους υπάλληλους οι οποίοι, μετά τις μειώσεις των αποδοχών τους ελέω Μνημονίου, αντιμετωπίζουν και αυτοί προβλήματα στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους.
 
Προχωρά η απεμπλοκή από τις αγροτικές θυγατρικές
Ο κ. Πανταλάκης δηλώνει, ακόμα, ότι το σχέδιο αναδιάρθρωση της ΑΤΕ έχει ήδη εγκριθεί και ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απεμπλοκή της ΑΤΕ από τις συμμετοχές του βιομηχανικού και αγροτοσυνεταιριστικού τομέα.
 
Προς ΑΜΚ ύψους 1,26 δισ. ευρώ
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της γνωστοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2010, η ΑΤΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη 30 Μαρτίου την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων) με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι 1,26 δισ. ευρώ. 
Το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου ενημερώνει ότι η πρωτοβουλία έχει τη στήριξη του ελληνικού Δημοσίου και σχετική πρόταση θα έρθει προς έγκριση στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.
Από το παραπάνω ποσό, τα 675 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μετατροπή προνομιούχων μετοχών σε κοινές (το δημόσιο κατέχει το 77,4% της ΑΤΕ) και τα υπόλοιπα θα εισρεύσουν ως κεφάλαια στα ταμεία της τράπεζας, από την αγορά, ενώ στην αύξηση θα συμμετάσχει και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
 
Μείωση ζημιών και προβλέψεων
Τα οικονομικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΤΕ δείχνουν μείωση ζημιών και προβλέψεων σε σχέση με το 2009.
Πιο συγκεκριμένα, οι ζημιές της τράπεζας υποχώρησαν στα 438,1 εκατ. ευρώ από 451,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις υποχώρησαν 26,8% στα 604 εκατ. ευρώ από 825,3 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 9,8% στα 823,7 εκατ. ευρώ από 750,3 εκατ. ευρώ.
Οι καταθέσεις υποχώρησαν 12,9% στα 19,7 δισ. ευρώ από 22,6 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των χορηγήσεων (μετά από προβλέψεις) μειώθηκε στα 21,2 δισ. ευρώ από 21,9 δισ. ευρώ,  ενώ ο λόγος δανείων προς καταθέσεις αυξήθηκε στο 107,7% από 97,1%.
Το σύνολο του ενεργητικού της τράπεζας υποχώρησε 4,8% στα 31,2 δισ. ευρώ από 32,8 δισ. ευρώ.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΤΕbank για το 2010 Αποτελέσματα ΑΤΕbank για το 2010

http://www.agronews.gr/content/view/65764/200/lang,el/