Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Λίγα είπε, λίγα έδωσε!

Συνάντηση εργασίας του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τους τρεις δημάρχους του νομού
Ο Θύμιος Σώκος κάλεσε τους δημάρχους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να ωριμάσουν μελέτες αφού τα χρονικά περιθώρια απορρόφησης του ΕΣΠΑ στενεύουν.

Την πρώτη του επίσκεψη στην Πιερία, ως Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποίησε ο Θύμιος Σώκος, ο οποίος είχε πολύωρη συνάντηση εργασίας με τους τρεις δημάρχους του νομού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ενώ πριν από αυτήν προηγήθηκαν ανάλογες συναντήσεις στην Διεύθυνση Δασών Πιερίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

«Ήρθαμε να εργαστούμε και να συνεργαστούμε», είπε ο Θύμιος Σώκος, κατά την σύντομη τοποθέτησή του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Κράτος μπορεί να αλλάξει με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού όπως είπε η αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στον πολίτη. Συνεχίζοντας, παραδέχθηκε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι σε μεταβατικό στάδιο (θα ήθελα αυτό το στάδιο να διαρκούσε περισσότερο, είπε), συμπληρώνοντας πάντως ότι η ανασυγκρότηση του κράτους, δεν θα γίνει μόνο με τον «Καλλικράτη».
Ο Γενικός Γραμματέας διευκρίνισε εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για τον «Θησέα» (οι χρηματοδοτήσεις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό), επισημαίνοντας ωστόσο πως περιμένει απάντηση από το Υπουργείο στο αίτημά του να δοθεί τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων που οφείλονται για έργα που έχουν ολοκληρωθεί.
«Υπάρχουν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ», είπε απευθυνόμενους στους δημάρχους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν υπάρχουν διαθέσιμα για δρόμους», αλλά και για αντιπλημμυρικά έργα. Παρόλα αυτά, είπε ότι ένα μεγάλο ποσό είναι προς διάθεση για σχολική στέγη, έργα πολιτισμού, αλλά και αποκατάσταση χωματερών. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η Πιερία είναι σε ένα καλό επίπεδο διαχείρισης των απορριμμάτων, «αλλά πρέπει να δούμε και το αύριο», όπως είπε, ενώ κάλεσε τους δημάρχους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να ωριμάσουν μελέτες αφού τα χρονικά περιθώρια απορρόφησης του ΕΣΠΑ στενεύουν.

Πρώτος από τους δημάρχους το λόγο έλαβε ο Γιώργος Παπαθανασίου, ο οποίος αφού διευκρίνισε ότι οι δήμαρχοι δεν είναι ούτε πολύ απαιτητικοί, ούτε παράλογοι στα αιτήματά τους, ζήτησε πίστωση χρόνου, καθώς και συνέπεια από πλευράς κράτους έναντι των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι στους δήμους.
Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, αναφέρθηκε στον βιολογικό καθαρισμό της Πιερίας (είναι μια πονεμένη ιστορία είπε), τονίζοντας ότι αυτός θα λειτουργήσει «με κάθε κόστος» τον Μάιο «και αν μας χρηματοδοτούσατε με 100.000 ευρώ, θα σας ήμασταν ευγνώμονες».
Ο κ. Παπαθανασίου, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ανάδειξης του Ολύμπου και στη λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, καθώς και στα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής του πρώην δήμου Δίου, για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες.

Τη βεβαιότητα πως αν υπάρχει διάθεση συνεργασίας «τα πράγματα θα πάνε καλά» εξέφρασε ο Βαγγέλης Πολύζος, ο οποίος επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία οδικού δικτύου, υποστηρίζοντας ότι εκτός από τους δημοτικούς και διαδημοτικούς δρόμους, υπάρχουν και άλλοι «για τους οποίους δεν γνωρίζουμε ποιος έχει την αρμοδιότητα». Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, είπε ο κ. Πολύζος, «αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτούς τους δρόμους», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση προβληματική.
Ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, έθεσε και το ζήτημα των λιμανιών της Πύδνας και της Μεθώνης, λέγοντας ότι το μόνο που κάνει ο δήμος είναι να μαζεύει τα σκουπίδια, ζητώντας να δοθεί μια οριστική λύση που θα τα αξιοποιήσει. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη ρύπανση των θαλασσών της βόρειας Πιερίας από την Τάφρο 66, αλλά και στο ζήτημα της γραφειοκρατίας, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ζήτησε την πολεοδομική άδεια του Μουσείου του Μακρυγιάλου και ακόμη δεν την έχει πάρει.

Από την πλευρά του ο Σάββας Χιονίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνεργασία των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με το Δήμο, ενώ δήλωσε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να καταθέσει ώριμες μελέτες για την κατασκευή σχολείων, εφόσον όπως είπε ο κ. Σώκος υποστηρίζει ότι υπάρχουν χρήματα για αυτές τις δράσεις.
Ο δήμαρχος Κατερίνης, είπε ότι η ΔΕΥΑ είναι έτοιμη να καταθέσει μελέτη, εφόσον υπάρχει αντίστοιχο κονδύλι, για τη διασύνδεση των βιολογικών καθαρισμών (Κορινού-Κατερίνης ακόμα και νότιας Πιερίας), ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, πρόταση την οποία χαρακτήρισε ο κ. Σώκος θετική.
Ο κ. Χιονίδης, έθεσε και το ζήτημα της 13ης Εθνικής Οδού και κυρίως το κομμάτι που διέρχεται μέσα από την Κατερίνη, το οποίο όπως είπε χρειάζεται επειγόντως συντήρηση, αφού δέχεται σημαντικό όγκο διερχόμενων φορτηγών.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, ο κ. Σώκος αναφέρθηκε στα ώριμα έργα προς χρηματοδότηση του νομού με πρώτο αυτό της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης. «Είναι ώριμο από πλευράς μελετών, αλλά εκκρεμούν οι απαλοτροιώσεις», είπε, εκτιμώντας πάντως ότι σε πρώτη φάση θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των πρώτων 6 χιλιομέτρων από τον βόρειο κόμβο της Κατερίνης μέχρι το νέο νοσοκομείο.
Ο Γενικός Γραμματέας, παραδέχθηκε ότι ώριμο από πλευράς μελετών είναι και το έργο κατασκευή της 13ης Εθνικής Οδού, μέχρι τα Φωτεινά όπου και για αυτό όμως, εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις. Επιπλέον τόνισε ότι είναι προς σύνταξη η μελέτη της 13ης Εθνικής Οδού από τα Φωτεινά μέχρι τον Άγιο Δημήτριο, όπου ζητήθηκαν λιγότερες χωματουργικές εργασίες.