ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
«ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ»;
Σκέψεις πάνω στο κλασικό δοκίμιο του Erwin Schrödinger
και την ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας
Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Η θεματολογία των εκδηλώσεων αυτών αφορά στους ανθρώπους που άνοιξαν νέους δρόμους στις επιστήμες, στη ζωή τους και στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους, σε ζητήματα φιλοσοφίας, δεοντολογίας, ηθικής, διδακτικής και γνωσιολογίας των επιστημών, καθώς και σε πρόσωπα της επιστήμης, που δραστηριοποιούνται στον παρόντα χρόνο, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στη διάδοσή της.
Η επόμενη εκδήλωση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου την Κυριακή 3 Απριλίου 2011, στις 11.00 το πρωί, με θέμα «ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ»; Σκέψεις πάνω στο κλασικό δοκίμιο του Erwin Schrödinger και την ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας και ομιλητή το Χρήστο Ουζούνη, Καθηγητή και Διευθυντή του Κέντρου Βιοπληροφορικής στο King's College London (2007-2010).
Σπάνια στην ιστορία των επιστημών μια σειρά διαλέξεων είχε τέτοια επιρροή στην εμφάνιση ενός ολόκληρου επιστημονικού τομέα. Το έργο του Erwin Schrödinger, πέρα από τη θεμελιώδη συμβολή του στην κβαντική θεωρία και την επιβράβευσή του με βραβείο Νόμπελ το 1933, αποτέλεσε και την απαρχή των σκέψεων για τη φυσική της ζωής.
Σε αυτό το σύντομο δοκίμιο, ο Schrödinger εξετάζει τη ζωή από πρώτες αρχές, τη φύση της κληρονομικότητας και της έννοιας του «γονιδίου», τη σχέση της κβαντομηχανικής με τη βιολογική επιστήμη και τη ροή αρνητικής εντροπίας στους οργανισμούς.
Η σημασία αυτού του έργου στην εμφάνιση και περαιτέρω ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας ήταν καθοριστική και αποτέλεσε ένα σταθμό στην εξέλιξη της επιστήμης.
Είσοδος Ελεύθερη.
Διοργάνωση
Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ
6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
τηλέφωνο: 2310 483000
e-mail: info@noesis.gr