Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Μικρότερη από όσο είχε εκτιμηθεί η ζημιά από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι

ΕΛΓΑ: Μικρότερη από όσο είχε εκτιμηθεί η ζημιά από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι ενώ οι αποζημιώσεις θα γίνουν ανά φυσικό πρόσωπο

Αποκαλυπτικός ως προς τον τρόπο που θα αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί, των οποίων η καλλιέργεια έχει πληγεί από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις, ήταν ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου, στον ΑγροΤύπο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαντωνίου: «Τα στοιχεία της παράδοσης του βαμβακιού, στις 10 Νοεμβρίου, δείχνουν ότι έχουμε φτάσει στους 400.000 τόνους (σε φυσιολογικές συνθήκες είναι 600.000 τόνοι). Με δεδομένο ότι έχουμε ακόμα δυόμισι μήνες συλλογής – έως 31 Ιανουαρίου 2011 – εκτιμάτε ότι ίσως φτάσουμε τους 480.000 – 500.000 τόνους παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι δεν μιλάμε για καταστροφή. Μιλάμε για μια μείωση της παραγωγής της τάξης του 20% – 30%» και προσθέτει: «Μέσα σε αυτό το ποσοστό που εμφανίζεται μπορεί να έχουμε παραγωγούς οι οποίοι έχουν πάθει πραγματική ζημιά ως και 80%. Έτσι λοιπόν αποδεικνύεται ότι ήταν πολύ σωστή η απόφασή μας, να εκτιμήσουμε και να αποζημιώσουμε τους παραγωγούς ανά φυσικό πρόσωπο και όχι σε επίπεδο νομού».

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ διευκρινίζει ότι: «Με την διαδικασία αποζημίωσης ανά φυσικό πρόσωπο ένας παραγωγός που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα αποζημιωθεί και ας μην ξεπερνάει ο νομός του το 30% που προσδιορίζουν τα ΠΣΕΑ. Εικόνα ακόμα για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί πραγματικά από το πράσινο σκουλήκι δεν υπάρχει. Αυτό θα το γνωρίζουμε περίπου στα τέλη Δεκεμβρίου».

Ζημιές από βροχοπτώσεις
Σε ερώτησή μας για το τι πρόκειται να γίνει σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων των βαμβακοπαραγωγών από τις ζημίες που έχουν προκύψει από τις βροχοπτώσεις ο κ. Χατζηαντωνίου μας έκανε γνωστό ότι: «Στο θέμα της βροχόπτωσης που είναι μια άλλη διαδικασία εμφανίζεται το εξής ιδιόμορφο αποτέλεσμα: «Καταρχήν, φαίνεται και μέσα από τα αποτελέσματα των παραδόσεων ότι και εκεί δεν είχαμε μεγάλη ζημιά. Εκεί που είχαμε καταστροφές από τις βροχοπτώσεις είναι τέτοια τα επίπεδα της ζημιάς που δεν βγάζουν αποζημίωση. Δηλαδή αν ο ΕΛΓΑ πάει στο χωράφι ενός παραγωγού και εκτιμήσει την ηρτημένη του παραγωγή που είναι π.χ. 100 κιλά και αν η ζημιά από την βροχόπτωση είναι 30% θα δώσει μια αποζημίωση της τάξης 8%. Ποσό δηλαδή πολύ μικρό. Επίσης ότι “βγάλει” η βροχόπτωση πρέπει στην συνέχεια να αφαιρεθεί από την αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ».
Και καταλήγει: «Έτσι λοιπόν εκτιμούμε ότι είναι καλύτερο να αφήσουμε τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις απ’ έξω και να εμφανιστεί ως μια ζημιά στις παραδώσεις στα εκκοκκιστήρια. Αυτό είναι όμως προς εκτίμηση και ζήτημα πολιτικής απόφασης οπότε θα το δούμε στην πορεία. Έχουμε άλλωστε ενάμιση μήνα περιθώριο να δούμε που θα πάνε οι παραδώσεις».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

xdiam@agrotypos.gr