Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Βασανίζονται και δολοφονούνται Ινδονήσιες οικιακές βοηθοί στη Σ.Αραβία

Τζακάρτα: Ρίγη προκαλούν οι καταγγελίες για βασανισμούς και δολοφονίες Ινδονήσιων οικιακών βοηθών από τους εργοδότες τους στη Σαουδική Αραβία. Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν έλθει στο φως άλλες δύο τραγικές ιστορίες γυναικών: η πρώτη βρέθηκε νεκρή σε κάδο απορριμμάτων με σημάδια βαριάς κακοποίησης, η δεύτερη νοσηλεύεται μετά από βασανιστήρια που υπέστη με ψαλίδι, κυρίως στο πρόσωπο και τα χείλη.

Τη διεξαγωγή έρευνας για τα περιστατικά ζητά η Τζακάρτα από το σαουδαραβικό βασίλειο και εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να στέλνει μετανάστες εργαζόμενους στη Σαουδική Αραβία.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο έστειλε ομάδα εμπειρογνωμόνων στη σαουδαραβική πόλη Αμπχα για να ερευνήσουν τις δύο υποθέσεις.

Αυτήν της 36χρονης Κικίμ Κομαλασάρι που βρέθηκε νεκρή σε κάδο απορριμμάτων, και της 23χρονης Σουμιάτι Μπίντι Σαλάν Μουστάπα που νοσηλεύεται στη Μεδίνα μετά από βασανιστήρια που υπέστη με ψαλίδι.

Ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στην Τζακάρτα είχε κληθεί την Τρίτη στο ινδονησιακό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του επιδόθηκε διαμαρτυρία για το βασανισμό της 23χρονης, η οποία εισήχθη στο νοσοκομείο στις 8 Νοεμβρίου σε πολύ σοβαρή κατάσταση με τραύματα σε όλο το σώμα, κυρίως σε πρόσωπο και χείλη.

Σήμερα, Παρασκευή, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι άλλη μία Ινδονήσια, η Κικίμ Κομαλασάρι που εργαζόταν επίσης ως οικιακή βοηθός στη Σαουδική Αραβία, δολοφονήθηκε από τον εργοδότη της και το πτώμα της βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων.

Η ιστοσελίδα Detik.com news αναφέρει ότι ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών Μάρτι Ναταλεγκάουα φέρεται να δήλωσε τι ο εργοδότης του θύματος συνελήφθη.

Η Κικίμ Κομαλασάρι, από το νησί της Ιάβας, φέρεται να κατέληξε από επιπλοκές των ωμοτητών που υπέστη στην πόλη Άμπχα όπου εργαζόταν από τον Ιούνιο 2009, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Μουχαϊμίν Ισκαντάρ.

Υπάρχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ινδονήσιοι εργάτες στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία για τους αλλοδαπούς που εργάζονται στο έδαφός τους, προσθέτοντας ότι η περίπτωση της Κομαλασάρι «είναι η τελευταία μιας σειράς φρικτών περιπτώσεων κακοποίησης και εκμετάλλευσης γυναικών που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί στην περιοχή του Κόλπου».

Είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα κακοποίησης με θύματα ξένους μετανάστες που εργάζονται στις χώρες του Κόλπου, όπου οι γυναίκες διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα βιασμού και εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τον Μάλκομ Σμαρτ, διευθυντή της οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Το πρόβλημα ξεκινά από την ανικανότητα των κυβερνήσεων των χωρών του Κόλπου να προασπίζουν τα δικαιώματα των μεταναστριών που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί» επισήμανε.

Πηγή:www.philenews.com