Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ INSPIRE PROJECT 2017 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7-13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η νέα διοργάνωση INSPIRE PROJECT 2017 A DEED WITHOUT A NAME ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ  με την καλλιτέχνιδα Ruthi Helbitz Cohen (γεν. 1969, Ισραήλ) ετοιμάζεται!


Το Εργαστήριο θα διενεργηθεί από τις 7 – 13 Ιουλίου 2017 και αμέσως μετά θα εγκαινιαστεί η έκθεση των έργων. Για το 2017 και μέχρι το 2019, η νέα διοργάνωση, με τίτλο Inspire Project”, θα απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και κοινό, προκειμένου να προωθήσει τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής έργων μέσα στο εργαστήριο. Το καλλιτεχνικό εργαστήρι για 20 νέους καλλιτέχνες θα διεξαχθεί από τις 7-13 Ιουλίου 2017. Οι εκθέσεις με τα καλλιτεχνικά έργα των εργαστηρίων και των έργων της Ruthi Helbitz Cohen θα εγκαινιαστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου στις 13 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το εργαστήριο και οι εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη 54636).

ΘΕΜΑ
Η πρώτη διοργάνωση του Inspire Project” βασίζεται στην ατμόσφαιρα που ανακαλεί το έργο της Helbitz Cohen: ανάμεσα στη μαγεία και την οικειότητα, το μύθο και την ψυχανάλυση, το καλλιτεχνικό έργο θα προσεγγιστεί ως ο χώρος που επαναπροσδιορίζει τις διαστάσεις του χρόνου και του τόπου. Τα σύμβολα και οι εικόνες, τα στρώματα του χρόνου μέσα στο χώρο, θα χρησιμεύσουν ως εργαλεία για την αποκωδικοποίηση «ενός έργου χωρίς όνομα»,όπως οι μάγισσες απαντούν στην ερώτηση του Macbeth, όταν τις ρωτά τι είναι αυτό που κάνουν. Προηγούμενα στοιχεία, είτε βιογραφικά, ιστορικά, συλλογικά, ιδεολογικά ή υλικά, διεκδικούν το παρόν και θα αποτελέσουν τη βάση ενός αυτοσχεδιασμού για τη μυθική σκέψη σήμερα.
Αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές προοπτικές που εκδηλώνονται από τη μυθική σκέψη στην παρούσα φάση, τοInspire Project” 2017 θα διερευνήσει τα διαφορετικά μέρη μιας αφήγησης, η οποία είναι εγγενώς ανοικτή και πολύπλευρη, απελευθερώνοντας το λόγο για τον μύθο και την τέχνη από οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση.

Η Ruthi Helbitz Cohen (γεν. 1969, Ισραήλ) παρουσίασε το έργο της σε πολλές ατομικές εκθέσεις στο Ισραήλ, τη Γερμανία, τις Κάτω χώρες, την Κίνα και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Διδάσκει Καλές Τέχνες και Ζωγραφική στην Oranim Academy of Art από το 2003. Για δύο χρόνια (2012-2014) εργάστηκε ως συντονίστρια των εργαστηρίων Καλών τεχνών. Σήμερα, πραγματοποιεί ένα νέο πρόγραμμα σπουδών στη ζωγραφική μέσω των διεπιστημονικών επιστημονικών μελετών για τις Ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες για τους προχωρημένους φοιτητές με κατεύθυνση την ανάπτυξη μιας εικαστικής και προσωπικής γλώσσας. Η καλλιτέχνις συμμετέχει σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες για την κοινότητα, καθώς και στη δράση “Art piece (peaceproject” όπου συναντήθηκαν καλλιτέχνες από περιοχές συγκρούσεων.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο Εργαστήριο
Στο εργαστήριο είναι σκόπιμο να συμμετάσχουν φοιτητές Καλών Τεχνών που διανύουν το τελευταίο έτος των σπουδών τους ή απόφοιτοι (που δεν έχουν ξεπεράσει 5 έτη από το έτος αποφοίτησής τους), οι οποίοι πρωτίστως εκδηλώνουν ειδικό ενδιαφέρον για συμμετοχικές και εργαστηριακές εκπαιδευτικές διαδικασίες.  

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο Εργαστήριο
Στο εργαστήριο θα γίνουν δεκτές αιτήσεις υποψήφιων συμμετεχόντων που θα περιλαμβάνουν:

1. φόρμα συμμετοχής: Η φόρμα βρίσκεται παρακάτω στο έγγραφο και είναι διαθέσιμη online στην ιστοσελίδαwww.pkm.gov.gr (>’Προκηρύξεις’). http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=62&proclid=2345
2. Οπτικό υλικό πρόσφατης δουλειάς του καλλιτέχνη: έως δέκα (10) φωτογραφίες πρόσφατης δουλειάς σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή μεγέθους Α4. Προαιρετικά, οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν και portfolio σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή
* Οι αιτήσεις παραδίδονται έως τις 27 Ιουνίου 2017 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ή αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ)
546 36 Θεσσαλονίκη
Με την ένδειξη «Inspire Project».

Εναλλακτικά, αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση mmcart@mmca.org.gr, με την ένδειξη «InspireProject».

Σας προσκαλούμε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για μια ακόμη μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία και να ενημερώσετε όποιον καλλιτέχνη θεωρείτε ότι θα ενδιαφερόταν για την συμμετοχική διαδικασία του Inspire Project 2017!

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (EΤΠΑ).


 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), 54636, Θεσσαλονίκη
Macedonian Museum of Contemporary Art 154 Egnatia str (TIF-HELEXPO), 54636, Thessaloniki Greece
Τ.+30  2310 240002, F.+ 30 2310 281567 mmcart@mmca.org.gr / FB @MMCAgr

Χορηγοί ΜΜΣΤ / Sponsors MMCA: