Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Να γίνουν άμεσα επενδύσεις στην περιοχή της Μεσογείου πλην Τουρκίας

Παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου πλην Τουρκίας  έκανε στις 12/6/2017 μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο
Στρασβούργο ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς «σε μια φάση που η Μεσόγειος πλήττεται από τη φτώχεια και την ανεργία, σε μια φάση που οι πολεμικές συρράξεις και οι εμφύλιοι πόλεμοι έχουν χτυπήσει κόκκινο στην ασιατική και αφρικανική πλευρά της Μεσογείου, σε μια φάση που οι μεταναστευτικές ροές κατακλύζουν Ελλάδα και Ιταλία, η ΕΕ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει αποφασιστική δράση για την ανακούφιση των λαών της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η εμβάθυνση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας που ως γνωστόν δρομολογήθηκε το 1995 με τη διαδικασία της Βαρκελώνης».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Ειδικότερα η υπό συζήτηση εταιρική σχέση στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, PRIMA, θα μπορούσε υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, στην πρόσβαση σε τροφή και νερό. Αυτό απαιτεί επικέντρωση στα αγροδιατροφικά συστήματα και στη διαχείριση του νερού. Απαιτεί αυξημένους πόρους από πλευράς ΕΕ, που όμως δεν διατίθενται. Επιπλέον απαιτείται να αποκλειστούν από τη χρηματοδότηση του PRIMA χώρες που ενισχύουν τους τζιχαντιστές όπως είναι η Τουρκία. Επίσης η Ελλάδα ως συμβαλλόμενη χώρα πρέπει λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης και της φτώχειας που της δημιούργησαν τα μνημόνια, πρέπει να απαλλαγεί από τις σχετικές εθνικές συνεισφορές».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Τέλος οι μαζικές μεταναστευτικές ροές που πλήττουν Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να ανακοπούν. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στο χτύπημα της φτώχειας και της υπανάπτυξης με ένα γενναίο πρόγραμμα επενδύσεων στην περιοχή και με ανάληψη πρωτοβουλιών για την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων στην περιοχή».
Το βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά.