Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Στους 62 οι νεκροί από τη φονική δασική πυρκαγιά στην Πορτογαλία

Στους 62 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τη δασική πυρκαγιά στη Λεϊρία της κεντρικής Πορτογαλίας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Η δασική
πυρκαγιά που έπληξε χθες την περιοχή αυτή της κεντρικής Πορτογαλίας προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό πολλών δεκάδων ανθρώπων.
Η φωτιά ξέσπασε χθες, λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, της περιοχής Λεϊρία.
«Δυστυχώς, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη τραγωδία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια» σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα που μετέβη στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, κοντά στη Λισαβόνα.
Πολλές εκατοντάδες πυροσβέστες και 160 οχήματα συνέχιζαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, οι φλόγες εξαπλώθηκαν «με μεγάλη σφοδρότητα» και «με ανεξήγητο τρόπο», κατά μήκος τεσσάρων μετώπων ταυτόχρονα.
Πολλά χωριά επλήγησαν από τη φωτιά. Η έκταση των ζημιών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή πλήρως.
Δύο αεροσκάφη Canadair στάλθηκαν σήμερα το πρωί από την Ισπανία για να συνδράμουν το έργο των Πορτογάλων πυροσβεστών, ανέφερε ο Γκόμες.
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα επισκέφθηκε πολύ γρήγορα τον τόπο της τραγωδίας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων, «εξ ονόματος όλων των Πορτογάλων».
Η Πορτογαλία επλήγη από κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40° Κελσίου σε πολλές περιοχές, ενώ έπνεαν κατά τόπους ισχυροί άνεμοι.
Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP από http://www.naftemporiki.gr

https://dasarxeio.com/