Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Ραντεβού με την παράδοση: «Λαζαρίτικα 2017» το Σάββατο στις 20.30 στη Χαλάστρα

Ο Δήμος Δέλτα και το Χορευτικό τμήμα Χαλάστρας του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού (ΚΠΟΔΔ) προσκαλεί όλους τους φίλους της
παράδοσης στην καθιερωμένη ανοιξιάτικη εκδήλωση, γεμάτη χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Το Σάββατο 8 Απριλίου και ώρα 20.30 στο Μυγδόνιο Κλειστό Γυμναστήριο Χαλάστρας τα «Λαζαρίτικα 2017» έρχονται και πάλι με δρώμενα βγαλμένα απευθείας από τη Μακεδονίτικη παράδοση. 

Τα Λαζαρίτικα αποτελούν παράδοση των κατοίκων της περιοχής που αναβιώνει κάθε χρόνο χάρις το μεράκι του χορευτικού τμήματος Χαλάστρας του Κοινωνικού & Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα μέχρι και σήμερα. Το έθιμο ξεκινούσε από την παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου και περιλάμβανε τραγούδια, θέατρο, έθιμα και χορούς της Χαλάστρας.

Όλα τα μικρά κορίτσια και οι νέες, ανύπαντρες γυναίκες μαζεύανε λουλούδια και στόλιζαν τα καλάθια τους. Την επομένη φορούσαν τις παραδοσιακές εορταστικές φορεσιές τους, έβγαιναν στο χωριό από σπίτι σε σπίτι και λέγανε τα κάλαντα του Λαζάρου. Οι νοικοκυραίοι τους έδιναν για κέρασμα αυγά, τσουρέκια και άλλα γλυκίσματα για να γεμίσουν τα καλάθια τους.

Το έθιμο αναβιώνει ακόμα και σήμερα, από το Σάββατο του Λαζάρου το πρωί όλα τα κορίτσια από τα παιδικά χορευτικά τμήματα βγαίνουν στους δρόμους του χωριού και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου και το βράδυ στήνεται μια λαϊκή γιορτή όπου αναβιώνουν τα έθιμα και οι παραδόσεις μέσα από τον χορό, το τραγούδι και το θέατρο.