Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Έκκληση ΣΕΒΕ προς την κυβέρνηση και τους αγρότες για σωφροσύνη- Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν τον «ετήσιο θεσμό» των κλειστών δρόμων

Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη για την επιβίωση και την ανάπτυξη στις
παγκόσμιες αγορές, αντιμέτωπες με το συνεχή αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό. Κρίσιμη παράμετρο ανταγωνιστικότητάς τους συνιστά το ευνοϊκό εσωτερικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Διότι το κόστος διαμορφώνεται στο εσωτερικό και οι τιμές στο εξωτερικό. Ήδη η σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης επιτείνει το πρόβλημα της αβεβαιότητας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως μειώνει σημαντικά τη δυναμική της οικονομίας και των επιχειρήσεων των τελευταίων μηνών.

Μαζί με όλα τα επιχειρηματικά αντικίνητρα, όπως είναι κατεξοχήν η παράλογη υπερφορολόγηση που απειλεί άμεσα την οικονομία, επανέρχεται και ο εφιάλτης των απεργιακών κινητοποιήσεων των αγροτών. Μετά τις παρατεταμένες κινητοποιήσεις πριν περίπου ένα χρόνο, οι παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με το σοβαρό αυτό πρόβλημα που εμφανίστηκε και πάλι στην προμήθεια πρώτων υλών και στη διακίνηση προϊόντων στο εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Για ορισμένα μάλιστα προϊόντα και κυρίως τα αγροτικά οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη χειρότερες, λόγω του ευπαθούς χαρακτήρα τους, με άμεσο κίνδυνο της φθοράς και καταστροφής τους.

Η ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου είναι ιδιαίτερα έντονη. Θα πρέπει επιτέλους να πρυτανεύσουν στην χώρα η λογική και η σωφροσύνη. Τα οποιαδήποτε αιτήματα και διεκδικήσεις συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, βάσιμες ή μη, δεν πρέπει να γίνονται εις βάρος άλλων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων. Κάθε ακραία διαμαρτυρία με γνώμονα το ατομικό και όχι το γενικό συμφέρον είναι αδιέξοδη.

Το κλείσιμο των εθνικών και σιδηροδρομικών οδών, των αεροδρομίων και των συνοριακών σταθμών όπως -προς το παρόν- των Ευζώνων που παραμένει κλειστός για 4η ημέρα, είναι αυτοκαταστροφικό. Προκαλούνται σημαντικές ζημίες στην οικονομία, στις εξαγωγές, στην απασχόληση, στην αξιοπιστία της χώρας και τελικά, στην περίπτωση των αγροτών, στους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους που θα πρέπει να αγωνιστούν για να ανακτήσουν τη θέση τους στις αγορές που χάνουν λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται.  

Ο ΣΕΒΕ καλεί Κυβέρνηση και αγρότες - καθώς και κατά περίπτωση οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα - να αναζητήσουν με σύνεση και ψυχραιμία μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο την καλύτερη δυνατή λύση, με ανοιχτούς όμως δρόμους ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες της περασμένης χρονιάς, καθώς το φαινόμενο των κινητοποιήσεων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει καταστεί πλέον «θεσμός».