Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

«ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ »


            Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου δεύτερου του Ν.2645/1998 σύμφωνα με το οποίο  «καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου, ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος και το Π.Δ. 304/2001 «οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου» (ΦΕΚ 207/τ.Α./21.9.2001), στο οποίο έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή, θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
      Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 και οι οποίες σύμφωνα με την απόφαση αρ. 25835/11-08-2016 του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ορίζονται ως εξής:

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

      Ώρα 10:00  Στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, μετά από το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα εκφωνηθεί ομιλία σχετική με την ημέρα από εκπρόσωπο των Συλλόγων Μικρασιατών.

      Ώρα 10:30 Κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Μνημείου της Πλατείας Ελευθερίας από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Πιερίας, τον Δήμαρχο Κατερίνης, τον  Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Επίσης στεφάνια θα καταθέσουν εκπρόσωποι Προσφυγικών συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων ή άλλων φορέων που θα θελήσουν να τιμήσουν τη γιορτή αυτή.
Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.

      Ώρα 11:00. Εκδήλωση για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής (πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο)
1.   Χαιρετισμοί επισήμων
2. Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο “Μικρά Ασία ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ” με χοράρχη την Μαρίκα Φωτοπούλου  από τις χορωδίες του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ”.


      Ώρα 20:00. Παρουσίαση χορευτικών τμημάτων στην Πλατεία Ελευθερίας.
1. Μουσικοχορευτική εκδήλωση με χορούς από τη Μικρά Ασία, από τα χορευτικά τμήματα Προσφυγικών Συλλόγων:
·        Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας
·        Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ”
·        Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας “ΠΙΕΡΕΣ”
·        Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Παραλίας
2.  Έκθεση Φωτογραφίας αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ” και Μικρασιατών Πιερίας.


Γενικά: Σε ότι αφορά την ιεροτελεστία παρακαλείται να επιληφθεί η Ιερά Μητρόπολη.
      Τα θέματα σχετικά με την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση οχημάτων παρακαλούνται να τα ρυθμίσουν οι αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές.
      Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για τη διάθεση της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου και τη διευθέτηση του χώρου στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας.
      Από τη Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας τελετάρχης ορίζεται ο κ. Νίκολαος Λαμπονίκος.
Σύλλογοι και Σωματεία που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι θα πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη στο τηλέφωνο 2351351261 μέχρι την Παρασκευή 16-9-2016 και ώρα 12:00'  και να φροντίσουν για τα προς κατάθεση στεφάνια.

      Το πρόγραμμα αυτό έχει τη θέση επίσημης πρόσκλησης.
  



                                                                                                      Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ  

                                                                                                              ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ