Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Ερώτηση του Χάρη Τζαμακλή για τον κίνδυνο απένταξης του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου από τον κατάλογο της Unesco.

Ο Χάρης Τζαμακλής συνέταξε και κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία συνυπέγραψαν είκοσι ένας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τον κίνδυνο
απένταξης του Ολύμπου από το πρόγραμμα της UNESCO «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (ΜΑΒ/UNESCO), σύμφωνα με την επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO, που είδε προ ημερών το φως της δημοσιότητας.
Ο βουλευτής συσχετίζει το θέμα με την εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, για το οποίο ζητά ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα μέχρι την υπογραφή του και επισημαίνει : «Αν διαγραφούν από τον κατάλογο MAN/UNESCO τα δύο και μοναδικά αποθέματα βιόσφαιρας της χώρας μας, ο Όλυμπος και το Φαράγγι της Σαμαριάς (για το οποίο επίσης υπάρχει κίνδυνος), θα είναι μια μεγάλη πολιτική, οικολογική και οικονομική υποβάθμιση της χώρας μας, για την οποία δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία ή ελαφρυντικό».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Σχετικά με την αναγκαιότητα πλήρους ρύθμισης όλων των εκκρεμών θεμάτων αναφορικά με το Απόθεμα Βιόσφαιρας Ολύμπου του Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO (MAB/UNESCO).
Στην επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO, καθ. Μιχάλη Σκούλλου, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Τσιρώνη, στις 28 Ιουνίου 2016, υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα πλήρους ρύθμισης όλων των εκκρεμών θεμάτων σχετικά με το απόθεμα Βιόσφαιρας Ολύμπου και του Φαραγγιού της Σαμαριάς και η εμπρόθεσμη αποστολή των απαραίτητων εγγράφων, σύμφωνα με τις υποδείξεις, στη Γραμματεία του ΜΑΒ. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το χρονικό διάστημα μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου είναι πολύ μικρό και εκφράζεται η ανησυχία για το κατά πόσο θα ανταποκριθούμε στις υποδείξεις του Διεθνούς Συντονιστικού Συμβουλίου του ΜΑΒ, όπως καταγράφηκαν στην Λίμα, τον Μάρτιο του 2016. Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO ισχυρίζεται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος διαγραφής, αν δεν ενεργήσουμε εντός των στενών χρονικών περιθωρίων, άμεσα και συστηματικά.
Λίγους μήνες νωρίτερα από την ως άνω επιστολή, τον Φεβρουάριο του 2016, η Γραμματεία του Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO (MAB/UNESCO) είχε ήδη δώσει παράταση προ της διαγραφής και είχε αποστείλει τις παρατηρήσεις σχετικά με τις Εκθέσεις για τα δύο Αποθέματα Βιόσφαιρας της χώρας μας, τον Όλυμπο και το Φαράγγι της Σαμαριάς. Τότε, αποφεύχθηκε μεν η άμεση διαγραφή τους από τον Παγκόσμιο Κατάλογο, αλλά στένευε ο χρόνος να ρυθμιστούν άμεσα και πλήρως όλα τα εκκρεμή θέματα που αναφέρονται στις παρατηρήσεις και να αποσταλούν εμπρόθεσμα τα απαραίτητα έγγραφα στη Γραμματεία του ΜΑΒ, ώστε αν υπάρχουν επιπλέον παρατηρήσεις, να υπάρχει ο χρόνος της απάντησης. Έτσι σήμερα, «έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο χάριτος», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO.
Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απαιτείται να περιληφθούν, οριοθετηθούν και νομικά/διοικητικά κατοχυρωθούν ζώνες εξισορρόπησης και μεταβατικές ζώνες στις δύο περιοχές, εντάσσοντας και στις δύο κατάλληλες οικονομικές/ανθρωπογενείς δραστηριότητες  συμβατές με την αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ρυθμίσεις που προφανώς συνδέονται με την οριστικοποίηση και δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο, το οποίο εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό.
Ο Όλυμπος είναι το πρώτο βουνό στην Ελλάδα, για το οποίο το 1938 εφαρμόστηκε ειδικό καθεστώς προστασίας με την ανακήρυξή του σε ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ (Β.Δ. 9-6-1938 ΦΕΚ 248Α/1938), ενώ το 1985 εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού (ΦΕΚ 467/25-7-1985 τ. Β'). Στον Εθνικό Δρυμό υπάρχουν συνολικά 4 διαδοχικές ζώνες βλάστησης.  Η χλωρίδα του είναι μοναδική, με μεγάλη ποικιλία φυτών, από τα οποία τα 23 είναι ενδημικά. Στην πανίδα του έχουν παρατηρηθεί 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πουλιών καθώς και μια μεγάλη ποικιλία εντόμων, κυρίως πεταλούδες.
Το 1981, με απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου του Προγράμματος για τον Άνθρωπο και την Βιόσφαιρα, ο Ο.Η.Ε. αναγνωρίζει τον Εθνικό Δρυμό ως «Τμήμα του Διεθνούς δικτύου των αποθεμάτων της Βιόσφαιρας». Το δίκτυο αυτό των προστατευομένων δειγμάτων του Παγκόσμιου Οικοσυστήματος είναι αφιερωμένο στη διατήρηση της Φύσης και την Επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία του Ανθρώπου. Προφανώς, δεν αρκεί η κήρυξη φυσικών οικοσυστημάτων σε Διεθνείς ή και Ευρωπαϊκούς καταλόγους, όπως ο εν προκειμένω. Χρειάζονται συγκεκριμένες  νομοθετικές ρυθμίσεις, περιβαλλοντικές μελέτες, αντίστοιχοι φορείς διαχείρισης καθώς και η πλήρης συμμόρφωση με τα κριτήρια και με τις υποδείξεις των συντακτών των καταλόγων.
Αν διαγραφούν από τον κατάλογο MAN/UNESCO τα δύο και μοναδικά αποθέματα βιόσφαιρας της χώρας μας, ο Όλυμπος και το Φαράγγι της Σαμαριάς, θα είναι μια μεγάλη πολιτική, οικολογική και οικονομική υποβάθμιση της χώρας μας, για την οποία δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία ή ελαφρυντικό.
Κατόπιν των ανωτέρων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-           Ισχύουν όσα αναφέρει ο Προέδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO, καθ. Μιχάλη Σκούλλος, στις δύο επιστολές που έχει στείλει στην ηγεσία του Υπουργείου στις 28/6/2016 και 26/2/2016 σχετικά με την αναγκαιότητα πλήρους ρύθμισης όλων των εκκρεμών θεμάτων σχετικά με το απόθεμα Βιόσφαιρας Ολύμπου και Φαραγγιού της Σαμαριάς;
-           Αν ναι, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο απένταξής τους από τον παγκόσμιο κατάλογο;
-           Σε ποια φάση βρίσκεται η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος του Ολύμπου, πότε θα ολοκληρωθεί και πότε θα υπογραφεί;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Τζαμακλής Χαρίλαος

Αντωνίου Χρήστος

Βαγενά Άννα

Δημαράς Γιώργος

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Αννέτα

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καρακώστα  Εύη

Κασιμάτη Νίνα

Καστόρης Αστέριος

Κατσαβριά -  Σιωροπούλου Χρυσούλα

Καφαντάρη Χαρά

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Λάππας Σπύρος

Μουμουλίδης Θέμης

Ντζιμάνης Γιώργος

Παπαδόπουλος  Σάκης

Παυλίδης Κώστας

Σαρακιώτης Γιάννης

Σεβαστάκης Δημήτρης

Σταματάκη Ελένη

Τζούφη Μερόπη