Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΠΑΡΑΛΗΦΘΗΚΑΝ 83 ΤΟΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΕΞΕ Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΡΑΓΚΑ (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)

ΠΑΡΑΛΗΦΘΗΚΑΝ 83 ΤΟΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΕΞΕ Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΡΑΓΚΑ (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)

Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΑΜΕΣΑ
ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ


Την ανθρωπιστική βοήθεια που συνέλεξε η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπράγκα (Πορτογαλία) ως συνδρομή στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις δομές της Βόρειας Ελλάδας παρέλαβε σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, για λογαριασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς.
Τα τέσσερα κοντέινερ που περιέχουν 83 τόνους τροφίμων κατέληξαν στην Αποθήκη 9 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει καταγραφή και ταξινόμηση των ειδών, για να διατεθούν άμεσα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων της Βόρειας Ελλάδας.

Ο εκτελωνισμός και η παραλαβή της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε στην Πορτογαλία ολοκληρώνει την πρωτοβουλία της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπράγκα για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται προσωρινά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία έγινε γνωστή στην πόλη όταν στις 8 Ιουλίου 2016 ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης υποδέχτηκε στο Δημαρχείο πολυμελή αντιπροσωπεία. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Πρόεδρος της Μπράγκα, Antonio Rodrigues, μέλη της διοίκησης της ομάδας αλλά και του δήμου Μπράγκα Πορτογαλίας, ενώ επικεφαλής της ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, και συνοδευόταν από τους Ευρωβουλευτές Θοδωρή Ζαγοράκη και José Manuel Fernandes.


Αναφερόμενη στην αναγκαιότητα και τη σημασία αυτής της βοήθειας, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στο γρήγορο και αδάπανο εκτελωνισμό καθώς και τους δημοτικούς υπαλλήλους που φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία της Αποθήκης 9 στο Λιμάνι κατά τους τελευταίους πέντε μήνες που εγκαταστάθηκε εκεί το σημείο συγκέντρωσης για το Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και για τις υπόλοιπες περιοχές των προμηθειών που γίνονται είτε από προσφορές μεγάλων σούπερ μάρκετς και άλλων  ιδιωτικών φορέων είτε και των πολιτών που ανταποκρίνονται στα καλέσματα του Δήμου Θεσσαλονίκης και φροντίζουν μέσω των δημοτικών Κοινοτήτων να συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης. «Με πολύ μεγάλη χαρά παραλάβαμε στη Θεσσαλονίκη και στην Αποθήκη 9 τα τέσσερα κοντέϊνερ με τους 83 τόνους ξηράς τροφής. Αφού γίνει η καταγραφή και η ταξινόμηση των αγαθών, στη συνέχεια και ανάλογα με τα αιτήματα που προκύπτουν μέσω του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από τα κατά τόπους κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, θα διατεθούν για να καλύψουν κατά το δυνατόν τις ανάγκες των προσφύγων».
Δράττοντας την ευκαιρία, η Καλυψώ Γούλα απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους Θεσσαλονικείς να προσφέρουν βρεφικές πάνες – νούμερα 3,4 και 5 – καθώς και είδη καθημερινής υγιεινής, δεδομένου ότι οι ανάγκες παραμένουν πιεστικές σε όλες τις δομές. «Όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν αυτά τα είδη στις  Δημοτικές Κοινότητες για να μπορέσουμε στη συνέχεια να τα παραλάβουμε και, μέσω της Αποθήκης 9, να τα διοχετεύσουμε εκεί όπου χρειάζονται».


Ο Γενικός Γραμματέας, Θωμάς Ψαρράς σημείωσε ότι η Αποθήκη 9 εκτείνεται σε περίπου 3000 τ.μ., διαθέτει όλες τις άδειες που απαιτούνται από τον ΟΛΘ, ο οποίος και την παραχώρησε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ απέκτησε τις απαραίτητες υποδομές με φροντίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έτσι, όπως επισήμανε, εδώ και πέντε μήνες ό,τι προσφέρουν οι Θεσσαλονικείς εθελοντικά στις δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης ή διάφορες συλλογικότητες και φορείς εναποτίθενται με συγκροτημένο και οργανωμένο τρόπο στους χώρους της Αποθήκης 9 και τα αποθέματα παρακολουθούνται: «Υπάρχει πρόγραμμα στον υπολογιστή όπου καταχωρίζεται τι μπαίνει, τι βγαίνει, ποιος τα παίρνει, με χαρτιά, με υπογραφές και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτό το φορτίο από την Πορτογαλία, θα καταγραφεί, θα καταχωριστεί στον υπολογιστή, θα ενημερωθεί σχετικά ο αρμόδιος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Κουσαξίδης για όλα τα υλικά αγαθά που περιλαμβάνει και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να διανέμονται στις δομές και στα διάφορα camps περιμετρικά της Θεσσαλονίκης, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν».