Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ

Μια ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή 8-11-2015 στον Κολινδρό στη φιλόξενη και με πολλές ιστορικές αναμνήσεις αίθουσα του 1ου Δημοτικού, που διοργανώνει τους
τελευταίους 10 μήνες η Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού σε συνεργασία με τον Δήμο Πύδνας - Κολινδρού.
Θέμα της ήταν: Η συγκρότηση της εθνικής μας ταυτότητας και παράδοσης. Μια πρόταση για την αξιοποίηση της παραδοσιακής κληρονομιάς του Κολινδρού.
Ο ομιλητής  κ. Αντώνης Μπιτσιάνης,  φιλόλογος, συγγραφέας πρώην ειδικός επιστήμονας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημ. Εκπαίδευσης.


Θεσσαλονίκης και επιμορφωτής του Περιφ. Επιμορφωτικού Κέντρου  Θεσσαλονίκης, ανέλυσεμε γλαφυρό και άμεσο τρόπο στην αρχή τα θεμελιώδη συστατικά της εθνικής ταυτότητας (θρησκεία, γλώσσα, παραδόσεις…) που κράτησαν ακέραιο και ζωντανό τον ελληνισμό και εξασφάλισαν την εθνική ομοψυχία και διάρκεια και τόνισε ότι οι νεοέλληνες εμφανίζονται ως ιστορικά μοναδικοί, γιατί κουβαλούν το όνομα της «αιώνιας Ελλάδας», που καλλιεργείται πρώτα στο φαντασιακό των ξένων, οι οποίοι αναζητούν τις δικές τους ιστορικές ρίζες και καταβολές, δηλαδή το δικό τους μύθο καταγωγής.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ανεκτίμητο κεφάλαιο (αρχιτεκτονικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό) του Κολινδρού, για το οποίο πρότεινε στοχευμένες και συστηματικές επιλογές στην αξιοποίησή του,  οι οποίες μπορεί να δώσουν πνοή και να διανοίξουν ποικίλες αναπτυξιακές προοπτικές για τον Κολινδρό.
Χρειαζόμαστε, τόνισε,  ιδέες, ταυτότητα, σύνδεση με την παράδοση, μια επανερμηνεία που να μπολιάζει το ζοφερό παρόν και να δίνει προοπτικές στο αύριο. Χρειαζόμαστε υπερβάσεις. Ας μην είναι μεγάλες κουβέντες. Ας είναι σκέψη και πράξη, διαρκείς αγωνίες, αρετή και τόλμη. Κάποιες τέτοιες σκέψεις, που προτείνονται, για την αρχιτεκτονική κληρονομιά και γενικότερα το πολιτισμικό κεφάλαιο του Κολινδρού, είναι νομίζω εφικτές και αξίζει να μεταστοιχειωθούν σε πράξη.


 Άλλωστε, κατέληξε, είναι τα δημιουργήματά που έθρεψαν γενιές Κολινδρινών, που γαλούχησαν τον χαρακτήρα και διαμόρφωσαν τον τρόπο και τις αξίες της ζωής τους. Είναι με λίγα λόγια το αποτύπωμα της δημιουργικότητας των προγόνων μας, πολιτισμική περιουσία και καύχημα των κατοίκων του Κολινδρού.

Άλλη μια εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, της οποίας συντονιστής ήταν ο κ. Βασίλης Τραούδας, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους.
Μέρος της εκδήλωσης μπορείτε να παρακολουθήσετε στο link: http://www.ustream.tv/recorded/77234854.

Θα ακολουθήσει στις επόμενες ώρες ολόκληρη η εκδήλωση....


Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί για την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, στον ίδιο χώρο, με ομιλητή τον κ. Βασίλη ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,  πρώην καθηγητή ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρωταθλητή  Ελλάδος στο άλμα εις ύψος, Ομοσπονδιακό προπονητή του ΣΕΓΑΣ, και θέμα «Επιστροφή στις ρίζες. Μια ιστορική, βιολογική και φιλοσοφική προσέγγιση στον Αθλητισμό"