Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Φρίξος: Εγώ ανησυχώ και φοβάμαι, εσείς?

Γενοκτονία
Ο ελληνικός όρος γενοκτονία είναι ταυτόσημος με τον διεθνώς χρησιμοποιούμενο όρο genocide που προέρχεται
από τις ελληνικές λέξεις γένος και κτείνω (=φονεύω). Τόσο ο ελληνικός όσο και ο διεθνής όρος δημιουργήθηκαν επίσημα (όρος διεθνούς δικαίου) μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Με αυτόν τον όρο αποδίδεται κυριολεκτικά η από τους αρχαιότατους χρόνους υφιστάμενη έννοια και ακριβέστερα ένα από τα αρχαιότερα μαζικά εγκλήματα που αποβλέπουν στη συστηματική, με βίαια ως επί το πλείστον μέσα, επιδιωκόμενη εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο.
Η γενοκτονία μπορεί να επιδιωχθεί είτε με σειρά ομαδικών φόνων, όλων ή σχεδόν όλων των μελών μιας φυλής, είτε με συστηματική εξασθένιση αυτής (με διάφορα μέσα) μέχρι τη βαθμιαία εξάλειψή της φυλής. Στα βίαια δε μέσα αυτά περιλαμβάνονται και σειρά απαγορευτικών μέτρων επί εθνικών, θρησκευτικών, γλωσσικών, ηθικών, ιστορικών ή άλλων παραδόσεων προκειμένου να επέλθει διαφοροποίηση ή αλλοίωση της καταδιωκόμενης φυλής με βέβαιη την συν τω χρόνω απώλεια του εθνικού και φυλετικού γνωρίσματός της. Ωστόσο, η απόδοση του όρου για μια συγκεκριμένη ενέργεια, οργανωμένου χαρακτήρα, ενέχει υποκειμενικά κριτήρια και τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αρκετές φορές διάσταση απόψεων.
(Βικιπαιδεία)


Η Φάρμα των Ζώων

Ξαναπήρα από την βιβλιοθήκη μου, το θεωρώ επίκαιρο, το εξαιρετικό έργο του Τζώρτζ Όργουελ « Η Φάρμα των Ζώων. 
Ξαναδιάβασα , ύστερα από τα φημολογούμενα για το πόρισμα της επιτροπής «σοφών»   το κεφάλαιο 9 όπου περιγράφεται το τέλος του  Μπόξερ, (άλογο γέρικο) που αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις για να κτιστεί ο ανεμόμυλος και να υλοποιηθεί το σχέδιο του Ναπολέοντος και των λοιπών γουρουνιών που διεύθυναν την φάρμα.
Το συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβαστεί το συγκεκριμένο βιβλίο γιατί θεωρώ ότι είναι όσο ποτέ  επίκαιρο.

Πίστη
Στην συνείδηση των περισσοτέρων ανθρώπων σήμερα πίστη σημαίνει την ανεξέταστη αποδοχή αρχών και αξιωμάτων, τη συγκατάθεση σε μια θεωρία ή διδαχή που παραμένει αναπόδεικτη. Πιστεύω σε κάτι, πάει να πει ότι το αποδέχομαι, έστω και αν δεν το καταλαβαίνω. Σκύβω το κεφάλι και υποτάσσομαι  σε μια αυθεντία, που δεν είναι πάντοτε θρησκευτική, αλλά ,μπορεί να είναι και  ιδεολογική ή πολιτική. Συχνά κάτω από τον κοινό μανδύα της πίστης καλύπτονται εξίσου και η θρησκευτική αφοσίωση και η ιδεολογική πειθαρχία και ην κομματική υποταγή. Το σύνθημα «Πίστευε και μη ερεύνα είναι άγνωστης προέλευσης και δεν είναι παρά η προϋπόθεση του ολοκληρωτισμού.  ( Χ. Γιανναράς Το αλφαβητάρι της πίστης σελ. 24)

Προεκλογική Περίοδος 1985.Ομιλία του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη. 19/8/85 (https://www.youtube.com/watch?v=cWNF7dKw8Co)
Ο Λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά.
Τώρα θα μάθει  και τι σημαίνει   Αριστερά  για τί το φορτηγάκι με την φίρμα « Αλφεντ  Σίμονς, Εκδορεύς αλόγων, Έμπορος Δερμάτων Ζώων» ( Σελίδα 125 της φάρμας των ζώων)  έρχεται και δεν είναι ένα αλλά πολλά σε κομβόι.!

O tempora o mores.