Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Γνωρίστε το Greek Ferret Club και τις νυφίτσες ώς κατοικίδια.

Ήλθαμε αντιμέτωποι σήμερα με ένα κατοικίδιο που είναι παρεξηγημένο απο τους περισσότερους ανθρώπους. Γνωρίσαμε το Greek Ferret Club και τις νυφίτσες ώς κατοικίδια.



Ποιός θα το φανταζόταν ότι οι νυφίτσες που βλέπαμε στα χωριά μας θα γίνονταν κατοικίδια και μάλιστα εξαρετικά; Πολύ λίγοι, ειδικά στην Ελλάδα που το κατοικίδιο αυτό είναι πρακτικά άγνωστο.

Όταν είδαμε την λέξη ferret, κάτι μας ήρθε στο μυαλό. Ξέραμε ότι στην Αμερική αλλά και σε αμέτρητες άλλες χώρες του κόσμου, τα γλυκύτατα αυτά ζωάκια αποτελούν μία απο τις ιδανικότερες επιλογές για κατοικίδιο.


Ποιός θα το φανταζόταν επίσης, οτι υπάρχει και κοινότητα αυτών των κατοικιδίων... Οτι τα προστατεύουν, τα αγαπάνε και είναι πιό αυστηροί απο τις περισσότερες φιλοζωϊκές και ομίλους που αφορούν άλλα ζώα όπως σκύλους και γάτες. Η εξωτική ομορφιά τους αλλά καί η συμπεριφορά/χαρακτήρας τους είναι σίγουρα κάτι το διαφορετικό. Δέν μοιάζει με κανενός άλλου ζώου. Όμως μήπως τα παραλέμε; Πρέπει να γνωρίζουμε από κάποιον που ξέρει και διατηρεί ferret στο σπίτι του.



Όπως μαθαίνουμε απο ιδιοκτήτες και εκτροφείς, όλοι μας λένε το ίδιο πράγμα: πόσο καταπληκτικά κατοικίδια μπορούν να γίνουν. Έχουν κάποια χαρακτηριστικά που φέρνουν καί σε σκύλο καί σε γάτα. Αν και δέν μπορούν να φτάσουν ψηλά σημεία με άλμα όπως η γάτα, τα ferrets είναι αρκετά εφευρετικά ώστε να βρούν τον δρόμο για το σημείο που θέλουν να φτάσουν και έχουν και επιμονή σε αυτό! Μέσω μιας διαδρομής όπως π.χ. κουτί -> καρέκλα -> θρανίο, και το γεγονός οτι είναι πολύ ευέλικτα και παιχνιδιάρικα τα κάνει περισσότερο διαολάκια ακόμα και απο γάτες! Εκεί που οι γάτες θα "χορτάσουν" χάδια και υπάρχει περίπτωση να μας δώσουν και καμιά γρατζουνίτσα, τα ferret δέν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουν να μας επιτεθούν, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα δέχονται χάδια για πολύ ώρα. Ειδικά τα αρσενικά που είναι τεμπέλικα, όλη την ημέρα θέλουν χάδια φαγητό και ύπνο. Τα κορίτσια τείνουν να είναι πιό ενεργητικά, όμως και αυτά θέλουν τις στιγμές αγάπης απο τον άνθρωπο.


Επίσης πολλά ferret δένονται με ανθρώπους και με άλλα ferret. Ούκ ολίγες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί όπου σε ένα ζευγάρι όταν το ένα απεβιώσει, το άλλο μπαίνει σε φάση κατάθλιψης, με τον άνθρωπο τον μόνο που μπορεί να το παρηγορήσει με αγάπη.

Όλα τα νυφιτσάκια έχουν κοινά στοιχεία, όμως το καθένα φυσικά έχει και διαφορετική προσωπικότητα όπως όλα τα ζώα. Η κλεπτομανία είναι κοινό χαρακτηριστικό τους όπου κάποιο αντικείμενο τους αρέσει και το βάζουν στην "κρυψώνα" μαζί με άλλα 10 πράγματα που θα έχουν κλέψει απο εδώ και απο εκεί ! Είναι κλασσικό να ξεσηκώνεις την κρυψώνα τους και να βρίσκεις απο κουκλάκια, χαρτομάντηλα, παιχνίδια, wettex, πετσέτες, καλώδια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Μετά το ξεσήκωμα, πολλά ferret φροντίζουν να αλλάξουν κρυψώνα, επειδή κάποιος την ανακάλυψε και δέν είναι πιά μυστική !


Η διάθεσή τους για παιχνίδι έρχεται συχνά. Ανεξάρτητα απο την ηλικία τους πάντα θα θέλουν παιχνίδια και αταξίες. Όταν τα παρατηρούμε σε αυτή την τρελλή κατάσταση τα βλέπουμε να χοροπηδάνε, να κάνουν τον χαρακτηριστικό ήχο "dooking" και να είναι σε διάθεση τρέλλας. Σε σπάνιες δέ περιπτώσεις, βλέπουμε να κουνάνε και την ουρίτσα τους όταν είναι εξαιρετικά χαρούμενα.


Τα κοινά στοιχεία με τα σκυλιά αφορούν κυρίως στις εντολές. Ένα ferret μπορεί να μάθει το όνομά του και να έρχεται μόλις το ακούσει, μπορεί να μάθει να πηγαίνει τουαλέτα σε ένα σημείο, και μπορεί να μάθει και κόλπα. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο internet με ιδιοκτήτες που εξηγούν και ενημερώνουν για τα ζώα αυτά.

Κάτι τέτοιο προσπαθεί και το Greek Ferret Club. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μικρή αυτή κοινότητα οργανώθηκε, απέκτησε ιεραρχία και δημιούργησε το www.ferret.gr, ένα μέρος όπου μπορούν ιδιοκτήτες και μή να ενημερωθούν για τα ferret. Ο ιστότοπος έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα, ενώ καταλαβαίνουμε πόσο αυστηροί είναι με τα ferret στο τμήμα που αναφέρεται στην διαδικασία υιοθέτησης.Οι μηνιαίες βόλτες του Greek Ferret Club θα μας δώσουν την ευκαιρία να τα γνωρίζουμε απο κοντά και να τα κάνουμε αγάπες και αγκαλιές.


Όπως είναι και αυτά πάντα περίεργα για όλα τα πράγματα γύρω τους, και εμείς έχουμε την περιέργεια να τα δούμε απο κοντά, να ζήσουμε αυτά τα πολύ γλυκύτατα αλλά και ιδιόμορφα πλασματάκια !