Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιόν ωφελεί η αποχή;

Τελευταία πολλοί υποστηρίζουν ότι μια μεγάλη αποχή σημαίνει ντεφακτο απονομιμοποίηση του συστήματος. Επίσης στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορεί ένα σενάριο που υποστηρίζει ότι
θα διαλυθεί η βουλή αν η αποχή ή τα λευκά είναι πάνω από 50%, το οποίο όμως στερείται νομικής βάσης. Το να απέχεις όμως από τις εκλογές δεν θα ενοχλήσει το πολιτικό σύστημα που τόσο θέλεις να τιμωρήσεις. Αντίθετα ο Τσίπρας και ο Μεϊμαράκης θα κυβερνήσουν με ένα 20% των ψήφων. Και αν εσύ πεις "δεν πληρώνω τους φόρους μου" , θα έρθει η αστυνομία και θα σου κατασχέσει το σπίτι, είτε εσύ ψηφίσεις στις εκλογές είτε όχι.  Το μοντέλο δηλαδή "αποχή/κάθομαι σπίτι μου" δεν οδηγεί πουθενά.

Στις αμερικάνικες εκλογές η αποχή είναι μεγαλύτερη από 50% αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σύστημα έχει απονομιμοποιηθεί. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά δυτικά κράτη με τα ποσοστά αποχής να είναι μεγάλα. Άρα δεν υπάρχουν παραδείγματα που να δείχνουν ότι η αποχή έφερε την απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος. Αντίθετα πολλές φορές οδηγεί στην μονιμοποίηση και συντηρητικοποίηση του καθεστώτος. Παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα μπορούμε να πούμε ότι ισχύει "αν η αποχή μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα θα ήταν παράνομη".

Στις ελληνικές εκλογές η αποχή προβλέπεται να είναι μεγάλη και θα αποτελείτε κυρίως από
αυτούς που ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου και είναι απογοητευμένοι από τις εξελίξεις και από την υπογραφή του 3ου μνημονίου. Αυτοί που θα πάνε να ψηφίσουν είναι οι αποφασισμένοι μνημονιακοί και αυτοί που πιστεύουν ότι τα μνημόνια είναι ο μόνος δρόμος και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική (δόγμα ΤΙΝΑ). Αυτό βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ και αυτούς θα ωφελήσει περισσότερο η αποχή. Για αυτό άλλωστε και ο Τσίπρας έκανε τις εκλογές όσο πιο γρήγορα μπορούσε έτσι ώστε να μην νιώσουν οι πολίτες τις επιπτώσεις των μέτρων που είτε ψηφίστηκαν είτε θα ψηφιστούν τους επόμενους μήνες.
Συμπερασματικά η αποχή ωφελεί κυρίως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και όσους υποστηρίζουν ότι τα μνημόνια είναι η μόνη λύση.  Το πολιτικό σύστημα δεν θα πληγεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει, να ψηφίζει νομοσχέδια και να εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές  που θα έρχονται κατευθείαν από τις Βρυξέλλες.  Αυτοί που πιστεύουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον δρόμο της λιτότητας , της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας και της μετατροπής της Ελλάδας σε αποικία χρέους, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές και να ψηφίσουν.  Και η "Λαϊκή Ενότητα" είναι ένα κόμμα που μπορεί να εκφράσει αυτούς τους πολίτες.


Γιάννης Φάκας
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης