Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΕΒΕ: Τα capital controls πλήττουν τις ελληνικές εξαγωγές και την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή

Στον πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls, που επιδείνωσαν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της αγοράς, οι συνέπειες στο εξωτερικό εμπόριο αγαθών
της χώρας ήταν βαρύτατες, ενώ προοιωνίζεται περαιτέρω μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών τους επόμενους μήνες. Η σημαντική υποχώρηση των παραγγελιών (υφιστάμενων και νέων), η δυσκολία στην αγορά α΄ υλών και προϊόντων καθώς και η αύξηση της ανεργίας τον Ιούνιο 2015 δίνουν προειδοποιητικό μήνυμα για περαιτέρω εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Βάσει της σημερινής εικόνας, οι εκτιμήσεις μας για τις εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών είναι ότι θα κλείσουν με αρνητικό πρόσημο το 2015.

Η χαλάρωση των περιορισμών για πληρωμές στους προμηθευτές του εξωτερικού πρέπει να επιταχυνθεί και να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές της Κυριακής 20/9/15. Αίτημά μας είναι να  διεκπεραιώνονται αυτόματα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρονικές καθυστερήσεις,επιχειρηματικές συναλλαγές με το εξωτερικό που συνδέονται ιδιαίτερα με την παραγωγική/μεταποιητική διαδικασία και την εισαγωγή α’ υλών και άλλων προϊόντων για τις επιχειρήσεις. Παρόλο που υπάρχει μια σχετική ελάφρυνση τις τελευταίες εβδομάδες, εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών του εξωτερικού, που υπερβαίνουν σημαντικά το δεκαήμερο και πλήττουν την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η επιχειρηματική κοινότητα αναμένει από τη νέα Κυβέρνηση την αλλαγή τουαναπτυξιακού μοντέλου της χώρας με έμφαση στην παραγωγή, στην εξωστρέφειακαι στην καινοτομία. Πέραν των συνεπειών των capital controls που δεν επιτρέπουν την ελάχιστη διαθέσιμη ρευστότητα να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, πρέπει να φροντίσουμε αυτή η ρευστότητα να αυξηθεί, όπως είναι το πάγιο αίτημα του ΣΕΒΕ εδώ και πέντε χρόνια. Αναμένει λοιπόν η επιχειρηματική κοινότητα την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και τονεξορθολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων με προτεραιότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αναμένει την ενεργοποίηση σε όλα τα στάδια του επενδυτικού νόμουστις επιχορηγήσεις του οποίου παρατηρείται μια άτυπη στάση πληρωμών τα τελευταία δύο έτη και στάση διενέργειας ελέγχων και εκδόσεων αποφάσεων ολοκλήρωσης έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αίτημα μάλιστα του ΣΕΒΕ ως προς τον επενδυτικό νόμο είναι η οριζόντια παράταση τουλάχιστον για ένα έτος της καταληκτικής ημερομηνίας υλοποίησης των εγκριθέντων έργων, χωρίς όρια και προϋποθέσεις, προκειμένου τα έργα αυτά να υλοποιηθούν. Αναμένει τη διασφάλιση ενός ευνοϊκού εσωτερικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων επενδύσεων και την προσέλκυση νέων εγχώριων και κυρίως ξένων επενδύσεων, με μείωση των επιβαρύνσεων επιχειρήσεων με προτεραιότητα στην παραγωγή/μεταποίηση, απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης-έγκρισης επενδύσεων επιχειρήσεων και εξωτερικού εμπορίου, αποτελεσματικό έλεγχο και εποπτεία της αγοράς. Αναμένει επιτέλους την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την έναρξη υλοποίησης του ΣΕΣ 2014-2020. Και εδώ και χρόνια αναμένει την χάραξη μιαςεθνικής εξαγωγικής στρατηγικής καθώς οι εξαγωγές αποτελούν τη βασικότερη ίσως οδό εξόδου από την κρίση.

Εξωτερικό εμπόριο εμπορευματικών συναλλαγών, με πετρελαιοειδή

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat, οι ελληνικές εισπράξεις από εξαγωγές το επτάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 3%, ενώ ημείωση στις εισαγωγές ήταν ακόμα μεγαλύτερη και υπολογίζεται σε 10% (μετά τη μείωση κατά 32% μόνο τον Ιούλιο 2015). Σε αντίθετη πορεία κινούνται οι αγορές της Ευρωζώνης, με τις εξαγωγές να καταγράφουν αύξηση κατά μέσο όρο της τάξης του 5% και τις εισαγωγές αύξηση κατά 2%. Στο σύνολο των 19 κρατών – μελών, η Ελλάδα στις εξαγωγές καταγράφει το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών και τη μεγαλύτερη μείωση στις εισαγωγές.

Διάγραμμα 1. Ετήσια Μεταβολή εξωτερικού εμπορίου εμπορευματικών συναλλαγών χωρών Ευρωζώνης, Ιαν-Ιούλιος 2014-15