Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Εξιχνιάστηκε απάτη με υιοθετημένα βρέφη σε βάρος του Δημοσίου


Ζευγάρι ημεδαπών είχε υιοθετήσει βρέφη με παράνομο τρόπο προκειμένου να λαμβάνει επιδόματα πολυτεκνίας και πρόνοιας

Σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία σε βάρος του ζευγαριού, καθώς και των συνεργών τους
Κατάφεραν με δόλιο τρόπο να παρουσιάσουν τα παράνομα υιοθετημένα βρέφη ως δικά τους παιδιά
Παράνομη υιοθεσία βρεφών από ζευγάρι σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την δόλια καταβολή μηνιαίων προνοιακών και πολυτεκνικών επιδομάτων, εξιχνιάστηκε ύστερα από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών.
Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του ζευγαριού, καθώς και συνεργών τους, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης, παράνομης υιοθεσίας, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδορκίας και ψευδής ανωμοτί κατάθεσης.
Ειδικότερα, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, κατά την διετία 2008-2009 το ζευγάρι αναζήτησε και τελικά υιοθέτησε παράνομα συνολικά 3 βρέφη, μέσω συνεργών τους που είχαν τον ρόλο των διαμεσολαβητών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την «αγοραπωλησία» με τις βιολογικές μητέρες των παιδιών.
Στη συνέχεια το ζευγάρι κατάφερε σε συνεργασία με δικηγόρο που είχε προσλάβει, καθώς και άλλου συνεργού τους, που είχε τον ρόλο του ψευδομάρτυρα, να νομιμοποιήσουν τα βρέφη και να καταγραφούν ψευδώς ως οι βιολογικοί γονείς, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν παράνομα κατά την τελευταία τριετία (2013-2015) επιδόματα πολυτεκνίας, που συνολικά ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ.
Επίσης είχαν καταθέσει και σχετικό αίτημα σε αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες για την καταβολή επιδόματος πρόνοιας λόγω αναπηρίας, για το ένα από τα τρία παράνομα υιοθετημένα παιδιά.
Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις για την πατρότητα των παιδιών, όπου διαπιστώθηκε ότι το ζευγάρι δεν είναι οι βιολογικοί τους γονείς.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.