με στόχο να αμβλύνει τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει τα επόμενα χρόνια ο διπλασιασμός της φορολογίας εισοδήματος των δραστηριοποιούμενων στην αγροτική παραγωγή.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη συμφωνία με τους πιστωτές το πρωί της Τρίτης, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε ότι αφορά στο φόρο εισοδήματος των αγροτών, θα γίνει σε δύο φάσεις. Έτσι για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν τον ερχόμενο χρόνο ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 13% στο 20% , ενώ για τα εισοδήματα του 2016 (δηλώσεις 2017) ο συντελεστής φορολογίας θα είναι σταθερά στο 26%.
Όπως όλα δείχνουν, αυτό το οποίο κερδήθηκε στις διαπραγματεύσεις για το «αγροτικό πακέτο», είναι κάποιος χρόνος σταδιακής εφαρμογής των μέτρων έτσι ώστε να καταστεί δυνατή μια προσαρμογή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στα νέα δεδομένα.
Tα μέτρα για τους αγρότες
Διπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή για το αγροτικό εισόδημα σε δύο δόσεις προβλέπει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου στο οποίο έχουν καταλήξει μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το κλιμάκιο των δανειστών.
Σύμφωνα με το κείμενο που έφερε στη δημοσιότητα η Καθημερινή, στο «πακέτο» των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να ψηφιστούν τον Οκτώβριο από τη Βουλή προβλέπει αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών, αρχικά στο 20% για το 2016 (δηλαδή για τα εισοδήματα του 2015) και εν συνεχεία στο 26% από το 2017 και μετά. Πρόκειται για διπλασιασμό του συντελεστή 13% που ισχύει σήμερα.
To προσχέδιο αναφέρεται επίσης και σε κατάργηση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο που ανήκει στη λίστα των άμεσων προαπαιτούμενων που πρέπει να ψηφιστούν εντός των επόμενων 24ώρων. Αν και δε δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις, το επικρατέστερο σενάριο, όπως έγραψε το Agronews, προβλέπει η φετινή να είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία θα γίνεται υπολογισμός της επιστροφής και το ποσό που δικαιούνται οι αγρότες για το 2015 να δοθεί σε δύο δόσεις: Δηλαδή το 50% (κάπου 54 εκατ. ευρώ) το 2016 και το υπόλοιπο 50% το 2017.
Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε «αυστηροποίηση του ορισμού του επαγγελματία αγρότη» καθώς επίσης και για την πλήρη εφαρμογή των συστάσεων της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Μεταξύ άλλων, δηλαδή, να προχωρήσει σε πλήρη ή έστω περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, ήτοι την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο «φρέσκο» (που πλέον ονομάζεται απλά «παστεριωμένο»).
Ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ