Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Μερικές φρέσκες ειδήσεις από το πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ

07/05/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν καλά καταλάβαμε από τις τελευταίες συνεντεύξεις του κ. Λαφαζάνη, αλλά και από τις επαφές του κ. Ήσυχου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Μπραζίλια, η Βραζιλία εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το γεγονός ότι η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής συγκλονίζεται από το σκάνδαλο της Petrobras, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα πολιτικού χρήματος δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει τους κυβερνώντες – για κακή τύχη μάλιστα του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, ακριβώς τις ημέρες της επίσκεψής του και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου, συνελήφθη ο ταμίας του κυβερνώντος αριστερού Κόμματος των Εργαζομένων (PT) Ζοάο Βακάρι, με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ ήδη έχουν συλληφθεί άλλοι 26 αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποδέχθηκε κεφάλαια που προέρχονται από παράνομες συμβάσεις που συνήψε η Petrobras τα οποία τα είχε καταχωρίσει ως δωρεές για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.
Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες
χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές εκστρατείες της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, της «συντρόφισσας Ντίλμα» κατά τον κ. Τσίπρα, το 2010 και το 2014.
Η μέχρι στιγμής έρευνα έχει αποκαλύψει ένα γενικευμένο σύστημα δωροδοκιών, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και μιζών που καταβάλλονταν ως αντάλλαγμα για τη σύναψη επικερδών συμβολαίων και που προορίζονταν για την χρηματοδότηση κομμάτων, ενώ εμπλέκονται κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Βραζιλίας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Petrobras, πολιτικά πρόσωπα, περιλαμβανομένων πολλών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος της Ρουσέφ.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για δωροδοκίες από τη Petrobras μέσα σε δέκα χρόνια.
Όσον αφορά στον Βακάρι, το κυβερνών κόμμα κατήγγειλε τη σύλληψη και με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη βεβαιότητα πως είναι αθώος, αν και απομακρύνθηκε από τη θέση του ταμία του κόμματος «για νομικούς λόγους».

Ωστόσο, οι κατηγορίες είναι βαριές: Πέντε κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως κατασκευαστικές εταιρείες που αναλάμβαναν υπεργολαβίες για την Πετρομπράς την υπερχρέωναν, μεταφέροντας ένα μέρος των κερδών τους στο PT, μέσω του Βακάρι.

«Οποιοσδήποτε ευθύνεται για τόσο σοβαρά κακουργήματα, όπως η χρήση της θέσης του ταμία ενός πολιτικού κόμματος για τη συγκέντρωση κεφαλαίων με παράνομα μέσα και η διαφθορά του πολιτικού συστήματος, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη», έγραψε ο δικαστής Μόρο στο ένταλμα σύλληψης του Βακάρι.
Σημειώνεται ότι ο Βακάρι είναι ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες του κυβερνώντος κόμματος και ο πιο στενός συνεργάτης της Ρούσεφ που συλλαμβάνεται στο σκάνδαλο της Πετρομπράς, το οποίο ξέσπασε πριν από περίπου έναν χρόνο.
Πρώην στελέχη της Πετρομπράς υποστηρίζουν πως από τα χέρια του Βακάρι πέρασαν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια που υπεξαιρέθηκαν διαμέσου της υπερτιμολόγησης συμβάσεων.
Το σκάνδαλο έχει τσαλακώσει την εικόνα της προέδρου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Βραζιλιάνων τάσσονται υπέρ της αποπομπής της.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος επιμένει ότι δεν γνώριζε τίποτε για το κύκλωμα δωροδοκιών και εναρμόνισης τιμών το οποίο λεηλάτησε δισεκατομμύρια δολάρια ενόσω ήταν πρόεδρος της επιχείρησης (2003-2010).

Ωστόσο, έξι στους δέκα πιστεύουν πως γνώριζε την ύπαρξη του κυκλώματος και του επέτρεπε να δρα.

Στην ίδια δημοσκόπηση, ένα 22% χαρακτήρισε τη διαφθορά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βραζιλία, ενώ το 23% απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το σύστημα υγείας. Σε αντίστοιχη έρευνα τον Ιούλιο, το 14% είχε απαντήσει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η διαφθορά, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 38% που εντόπιζε ως το σοβαρότερο πρόβλημα το σύστημα υγείας και πρόνοιας της χώρας.
Έναν χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, η Βραζιλία μαστίζεται από την εγκληματικότητα.
Πριν από έναν μήνα ένα δεκάχρονο αγοράκι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σε μία φαβέλα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και άλλοι 3 άνθρωποι έπεσαν επίσης νεκροί από πυρά σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 24 ωρών στην ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με την αστυνομία του Ρίο, το περιστατικό σημειώθηκε όταν αστυνομικοί που έκαναν περιπολία «δέχθηκαν πυρά από εγκληματίες στην κοινότητα του Αρεάλ», μια από τις φαβέλες του συγκροτήματος που ονομάζεται Αλεμάο, ενώ πολλοί αστυνομικοί έχουν χάσει την ζωή τους από διακινητές και σε συγκρούσεις που συχνά ξεσπούν μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.
Τέλος, ας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, στις 20 Δεκεμβρίου 2012, από την Βραζιλία: 
«Το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής».
Αυτά έλεγε τότε, τα ίδια διακηρύσσουν και σήμερα.
Η Βραζιλία παραμένει το πρότυπό τους…