Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ Γ. ΓΚΑΪΝΤΑΤΖΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ Γ. ΓΚΑΪΝΤΑΤΖΗ
επικεφαλής της παράταξης
«Βόρεια Πιερία – Δημοκρατία και Ανάπτυξη»
Ο κ. Γ. Γκαϊταντζής σε ένα κείμενο όπου συνυπάρχουν καταγγελίες, θετικές κρίσεις και προτάσεις θέτει διάφορα ζητήματα για τα οποία έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

α) Η Διοίκηση του Δήμου, πιστή στις προγραμματικές της διακηρύξεις και αρχές, λειτουργεί με ανοιχτές, διαφανείς και συλλογικές διαδικασίες και με κριτήρια αξιοκρατικά και κοινωνικά σε όλες τις ενέργειες και τις αποφάσεις της. Στο πνεύμα αυτό εντάσσονται και οι προσλήψεις των υδρονομέων και «διμηνιτών», που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και δεν υπακούουν, όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του κειμένου, σε πελατειακές αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος. Για μας δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις μας σταθμίζονται πάντα με βάση την εύρυθμη λειτουργία και τα συμφέροντα του Δήμου μας.    
β) Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό ζήτημα του Πολύκεντρου Αιγινίου, στην περιοχή του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις προηγούμενων χρόνων
( 2644/2001και 131/2007, αποφάσεις του Εφετείου Θεσσαλονίκης) που το επικυρώνουν στο ΣΕΠ (Σώμα Ελλήνων Προσκόπων). Η πρότασή του να επιδιώξει ο Δήμος την ακύρωση της παραπάνω απόφασης με νομικά μέσα δεν ευσταθεί, είναι απρόσφορη και μάταιη, καθώς η τελεσιδικία δεν επιτρέπει στο Δήμο να εγείρει  ένδικα μέσα για την κυριότητα του ακινήτου ώστε να επαναδιεκδικήσει τον συγκεκριμένο χώρο, καθώς θα προσέκρουε στο δεδικασμένο που υφίσταται. Το πρόβλημα της κυριότητας του πολύκεντρου μπορεί βεβαίως να επιλυθεί με πολιτικές πρωτοβουλίες. Γι’ αυτό και υπήρξαν πολιτικές επαφές για το πρόβλημα αυτό τόσο με την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και σήμερα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τους τέθηκε το ζήτημα κατά την επίσκεψή τους στο Δημαρχείο. Επομένως είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να αναζητήσουν τον πιο πρόσφορο τρόπο (νομοθετική ρύθμιση), προκειμένου να επιστραφεί το κτήριο στο Δήμο μας.
γ) Οι δαπάνες για φωτογραφική και βιντεοσκοπική κάλυψη, όπως γίνεται αντιληπτό, αφορούν ποικίλες δραστηριότητες (κοινωνικές, πολιτικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές) και μπορούν να αποτελέσουν υλικό για ένα πλούσιο ιστορικό αρχείο και γενικότερα τη βάση για κάθε μελετητή του μέλλοντος· με άλλα λόγια είναι ιστορική κληρονομιά και πολιτισμικό απόθεμα του Δήμου μας. Συνεπώς δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως σοβαρή η πρόταση για την καταγραφή του μέσω κινητού, εκτός αν θέλει κανείς να δημιουργήσει αποσπασματικές εικόνες πρόχειρης και εφήμερης χρήσης. Πάντως φροντίζουμε η εν λόγω δαπάνη να κινείται μέσα σε λογικά πλαίσια και με αίσθηση των οικονομικών μας δυνατοτήτων.
δ) Για την επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη Μακρυγιάλου παραπέμπουμε σε σχετικές ανακοινώσεις των φορέων αλλά και του Γραφείου Τύπου του Δημάρχου και επομένως περιττεύει κάθε άλλη αναφορά. Απλώς μας εκπλήσσει η άγνοια για το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται καμιά αλλαγή στον τίτλο και τον χαρακτήρα του έργου, εφόσον χρηματοδοτείται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, πριν την πάροδο πενταετίας από την έναρξη της λειτουργίας του.
ε) Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε στον κ. Γκαϊταντζή ότι είναι ευπρόσδεκτη για μας η καλοπροαίρετη κριτική και οι προτάσεις του, ωστόσο οι διάφορες αστήρικτες καταγγελίες του  δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές και να μείνουν αναπάντητες. Το οφείλουμε εξάλλου στους συνδημότες μας που πρέπει να έχουν σαφή ενημέρωση στα θέματα που διαχειριζόμαστε ως Δημοτική Αρχή. Άλλωστε θα έχει συνειδητοποιήσει και ο ίδιος πως η άγονη και ισοπεδωτική κριτική, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία ούτε την κοινωνική αποδοχή  εκμαιεύουν ούτε τον ίδιο και την παράταξή του ευνοούν. Απεναντίας θα έπρεπε να τον προβληματίσει η εκλογική καθήλωση της παράταξής του, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
                                      Από το γραφείο Τύπου